Linkovi

Bonobo majmuni sa ljudima dele 98% svog DNK sastava


Poznato je da su majmuni čovekovi najbliži rodjaci u životinjskom svetu, ali retko ko bi očekivao da možemo da «proćaskamo» sa njima ako to poželimo. Medjutim, fascinantno novo naučno istraživanje proširilo je postojeća znanja o životinjskoj inteligenciji, i pokazalo da su neke vrste čovekolikih majmuna – odlični komunikatori.

Fondacija «Great Ape» u De Mojnu u Ajovi dom je sedam bonobo-majmuna i tri orangutana. Ako pomislite da je Ajov čudno mesto za ove životinje, ne izgovarajte to glasno – ovi majmuni razumeju engleski!

Ova grupa je deo revolucionarnog jezičkog istraživanja, a 26-godišnji Kenzi i njegove «kolege» uče se da komuniciraju tako što pritiskaju «leksigrame», odnosno više od 350 simbola koji predstavljaju misli i objekte.

«Kvalitativno, nema razlike izmedju Kenzijevog jezika i mog jezika. U pitanju je samo nivo» kaže direktor programa Bil Filds.

Istraživači ističu da je najvažnije započeti rad sa majmunima dok su još mladunci...

«Kada sam sa njima, govorim sasvim normalno, koristeći svoj uobičajeni rečnik i intonaciju» kaže istraživač Rob Šumejker.

Sve ovo zvuči neverovatno pa je novinar ABC-a Džon Berman seo da «popriča» sa Kenzijem.

«Ti si prvi majmun koga intervjuišem», kaže Džon, a zatim moli Kenzija da mu pokaže simbol za reč «jaje».

«Znači dobio sam celo tuce, hvala ti Kenzi»... kaže Džon Berman, na šta Kenzi pritiska reč «iznenadjenje»...

«Da, veoma sam iznenadjen!» smeje se novinar.

Ovakvi razgovori pomažu naučnicima da saznaju nove podatke o ovoj ugroženoj vrsti od samih majmuna.

«Kenzi tako može da mi kaže da li ga boli stomak, da li ga boli glava, da li hoće da bude sam ili se plaši nečega...» priča Bil Filds.

Na pitanje da pronadje reč «kafa» Kenzi pritiska traženi simbol. Kenzi voli kafu, a pri tome je otkrio čari «makijata sa karamelom». Na kraju krajeva, bonobo-majmuni sa ljudima dele 98% svog DNK sastava.

XS
SM
MD
LG