Linkovi

Libanski premijer Fuad Siniora traži bezuslovnu predaju ekstremista


Libanska armija i vazduhoplovne snage napali su pozicije grupe Fatah al islam u opkoljenom palestinskom izbegličkom logoru Nar al Bared, kraj Tripolisa, na severu Libana, drugog dana obnovljene vojne ofanzive protiv ekstremista povezanih sa medjunarodnom terorističkom mrežom Al Kaidom. Vodje Fatah al islama su ponovile da je moral boraca visok i da se neće predati, iako su se suočili sa jednim od najžešćih vojnih napada u sukobima kji traju već dve sedmice.

Libanski premijer Fuad Siniora izjavio je da islamistički ekstremisti ušančeni u jednom palestinskom izbegličkom logoru moraju da se predaju. Siniora je rekao da je grupa Fatah al-Islam kriminalna banda i da mora da položi oružje. Libanski premijer je to izjavio posle dvonedeljnih sukoba libanske armije sa pripadnicima Fatah al-Islama u palestinskom izbegličkom kampu Nahr al-Bared, u blizini Tripolija. Medjutim, ta grupa se zarekla da se neće predati. Libanski vojni funkcienri su saopštili da su najmanje dva libanska vojnika poginula u borbama tokom protekle noći, čime se broj žrtava u armiji povećao na 40. Procenjuje se da je od početka sukoba prošle nedelje u njemu poginulo oko stotinu ljudi.

Mogući upad u logor podstakao je zabrinutost za sudbinu hiljada palestinskih izbeglica koje su tamo ostale. Dok je trajalo neformalno primirje, oko 30.000 žitelja logora je otišlo, a sada se pretpostavlja da su ostali oni koji žele da sačuvaju svoje kuće ili su suviše stari i bolesni da bi mogli da izadju i da ih ima najviše oko 10.000. Armija tvrdi da ekstremisti koriste civile kao ljudske štitove, što nezavisni izvori nisu potvrdili.

XS
SM
MD
LG