Linkovi

Robert Gejts ublažio retoriku povodom jačanja vojnih snaga Kine


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, ublažio je retoriku svoje zemlje povodom jačanja vojnih snaga Kine. On je naime na regionalnoj bezbednosnoj konferenciji u Singapuru rekao kako vidi ”razloge za optimizam“ u američko-kineskim odnosima.

Gejts je na konferenciji o bezbednosti u Aziji rekao da su Sjedinjene Države još uvek zabrinute zbog, kako se izrazio, ”netransparetnosti“ vojnih troškova Pekinga. Medjutim, današnji Gejtsov ton je bio blaži od retorike njegovog otvorenog prethodnika, Donalda Ramsfelda, koji je izražavao zabrinutost zbog jačanja kineskih vojnih snaga. Gejts je naglasio zajedničke veze izmedju jedine supersile na svetu i rastućeg giganta u Aziji i izrazio nadu da će biti ostvareno bolje zajedničko razumevanje:

“Intenzivirali smo vojne kontakte na svim nivoima. I, dok stičemo iskustvo u medjusobnim odnosima, može se doći do razumevanja koje će vremenom izgraditi poverenje.“

Kina je saopštila da će njeni odbrambeni troškovi porasti za gotovo 18 posto 2007. U izveštaju Pentagona je, medjutim, prošlog meseca donet zaključak da Peking troši dva do tri puta više na odbranu no što je javno priznao. U govoru održanom nakon Gejtsa, zamenik kineskog ministra odbrane, general-pukovnik Žang Ćinšeng, izjavio je da Peking iznosi istinu o svom budžetu. On je dodao da su troškovi povećani za uniforme, obuku i veće plate i penzije. Medjutim, Žang je takodje izgleda naglasio saradnju rekavši da će dve zemlje uspostaviti direktnu liniju kako bi se poboljšala komunikacija izmedju dva sekretarijata za odbranu. Premijer Singapura, Li Hsien Lung, domaćin konferencije, rekao je da većina azijskih zemalja ne smatra da kineski vojni izdaci predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti. Pa ipak, Singapur i druge azijske zemlje žele dalje američko vojno prisustvo u regionu kao garanciju stabilnosti i protivtežu sve većem uticaju Kine. Sekretar Gejts je pokušao da pruži uveravanja prisutnima da Sjedinjene Države neće zanemariti svoje odgovornosti u Aziji zbog vojnih akcija u Iraku i Avganistanu.

“Mi smo azijska sila sa znatnim dugoročnim političkim, ekonomskim i bezbednosnim interesima. Bez obzira na našu predanost na drugim mestima, ispunićemo svoje obaveze u Aziji.“

On je apelovao na azijske zemlje da povećaju pomoć Avganistanu i bivšim sovjetskim državama u Centralnoj Aziji, iznevši argument da bi te zemlje, ako im se dopusti da popuste u budnosti, mogle da postanu plodno tle za rast terorizma.

XS
SM
MD
LG