Linkovi

Nastavljaju se sukobi libanske vojske sa islamskim ekstremistima


Nastavljaju se žestoki sukobi libanskih trupa i naoružanih islamskih ekstremista u palestinskom izbegličkom logoru u blizini Tripolija. Libanska artiljerija danas je gadjala položaje pripadnika radikalnog pokreta Fatah Al Islam, unutar logora Nahr el Bared. Gusti dim se vio iz pravca tog logora, a dopisnik Glasa Amerike, Margaret Bešir, izveštava sa lica mesta da je artiljerija granatirala te položaje tokom čitavog dana, uz sporadičnu puščanu vatru unutar logora. Bolnički izvori navode da su najmanje četvorica vojnika ranjeni.

Libanska armija saopštila je da su islamski ekstremisti u palestinskom izbegličkom kampu u blizini Tripolija pretrpeli brojne gubitke u žestokim borbama. U današnjem saopštenju libanska armija ne navodi broj poginulih i ranjenih ekstremista grupe Fatah al-Islam, ali zahteva od njih da se predaju, a od Palestinaca da im ne pružaju utočište. Armija takodje optužuje ekstremiste da koriste civile kao živi štit. Dopisnik Glasa Amerike Margaret Bešir javila je da je libanska armija nastavila da gadja položaje ektremista u kampu iz artiljerijskih orudja i tenkova. U današnjim borbama poginula su dva libanska vojnika, dok je u gotovo dvonedeljnim sukobima do sada izgubilo život najmanje 80 ljudi.

Sirija je saopštila da će odbiti da saradjuje sa novim tribunalom koji će suditi osumnjičenima za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. Siriijski ministar inostranih poslova, Valid al-Moalem, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Damasku da je odluka UN o osnivanju Tribunala preuranjena i da bi to telo moglo da naruši suverenitet Libana i Sirije. Savet bezbednosti UN doneo je u sredu odluku o osnivanju tribunala na zahtev libanskog premijera Fuaa Siniore, koji uživa podršku SAD. Medjutim, predsednik libanskog parlamenta, Nabih Beri, koji je saveznik pro-sirijske opozicije, protivi se tribunalu. UN su dale libanskom parlamentu rok do 10. juna da ratifikuje dokument o tribunalu ili će svetska organizacija, u protivnom nametnuti tu odluku.

XS
SM
MD
LG