Linkovi

Na istočnoj obali Sjedinjenih Država počinje sezona uragana


Meteorolozi predvidjaju natprosečno intenzivnu sezonu sa 17 snažnih oluja. Ipak, mnogi stanovnici ugroženih područja na obalama Atlantika i Meksičkog zaliva i dalje nemaju plan za preživljavanje uragana.

Univerzalna poruka za sezonu uragana je “budite pripremljeni”.

“Niko nije verovao da možemo da izgubimo hiljdu ljudi u uraganu, sa takvom tehnologijom, dobrim podacima, satelitima i najboljim sistemom upozoravanja, a to se ipak desilo. Priprema bi trebalo da se ogleda u tome kako da izmenimo takvo ponašanje.”

U Luizijani, guverner Ketlin Blanko razgovara sa gradjanima o važnosti priprema. Na Floridi - za baterije, radio prijemnike, kontejnere za gorivo, mobilne generatore i akumulatore sledećih 12 dana se neće plaćati porez.

“Mislim da smo spremni onoliko koliko možemo da budemo,” kaže Brent Vor, gradonačelnik Galfporta u državi Misisipi.

Eksperti predvidjaju natprosečno intentzivnu sezonu uragana sa 13 do 17 snažnih oluja, koje će dobiti posebna imena, od kojih bi 7 do 10 mogle da postanu uragani, a 3 do 5 snažni uragani treće i viših kategorija.

Propšle godine eksperti su pogrešili u procenama, ali upozoravaju da to ne bi trebalo da bude izgovor za opuštanje ove godine.

“Termperature površinskog sloja vode u okeanima nagoveštavaju veoma aktivnu sezonu,” kaže direktor Nacionalnog centra za uragane.

Zvaničnici preporučuju da stanovnici ugroženih područja obezbede zalihe pijaće vode, hrane i lekova za tri dana, kao i baterije I radio prijemnike, a da važna dokumenta drže pri ruci

“Ne mojte da se oslonite na vladu za ono što će vam biti potrebno u prvih 48 do 72 sata posle naleta oluje”, upozorava predsednik Predstavničkog doma Floride, Marko Rubio.

XS
SM
MD
LG