Linkovi

Šefovi diplomatija G-8 sutra u Potsdamu i o budućem statusu Kosovu


Budući status Kosova biće jedna od tema o kojoj će sutra na sastanku u Potsdamu razgovarati ministri inostranih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije, G-8.

Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu je najavilo da će „glavne teme sastanka šefova diplomatija Nemačke, Frnacuske, Italje, Japana, Kanade, SAD, Velike Britanije i Rusije biti Iran, Kosovo, Bliski Istok, Sudan/Darfur i Avganistan“.

U Potsdam su pozvani i ministri inostranih poslova Avganistana i Pakistana. G-8 želi da podrži saradnju ove dve države, pre svega u oblasti obezbedjivanja granica, rešavanja izbegličkih problema i obnove regiona.

Sutrašnji sastanak je poslednja prilika da se, pre samita G-8 od 6. do 8. juna u Hajligendamu, razmotri mogućnost da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ipak bude usvojena rezolucija kojom će se utvrditi budući status Kosova.

O njemu i dalje postoje duboke razmirice izmedju Rusije i Zapada. Poslednje izjave ruskih zvaničnika na ovu temu date tokom samita EU-Rusija i susreta ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova sa državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, nisu ukazivale na skori kompromis. No, nemački mediji uoči sastanka u Potsdamu ukazuju da Zapad želi da se kosovsko pitanje skine sa dnevnog reda do samita u Hajligendamu da bi njegovi učesnici mogli da se posvete globalnim temama.

Deo nemačke štampe preneo je danas pisanje zagrebačkog “Jutarnjeg lista” prema kojem su se Rusija, EU i SAD dogovorile oko Kosova. Prema tim navodima Moskva neće blokirati rezoluciju o Kosovu, ako se njome odredi dvogodišnji moratorijum na učlanjenje Kosova u UN i omogući rusko vojno prisustvo u srpskim enklavama. U Berlinu nije bilo komentara na ove špekulacije. Nemačka je do kraja godine predsedavajuća G-8 i do 1. jula predsedava Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG