Linkovi

Hapšenje nemačkog političara zelenih Folkera Beka u Moskvi


Nemačka opozicija je posle današnjeg privodjenja političara zelenih Folkera Beka u Moskvi zatražila od savezne kancelarke Angele Merkel da na samitu G-8 početkom juna na dnevni red stavi i temu poštovanja ljudskih prava Rusiji.

Incident u Moskvi odigrao se samo desetak dana pred održavanje samita sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije, G-8, u nemačkom Hejligendamu. Folker Bek jedan je od najistaknutijih političara opozicionih Zelenih i član Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga. U Moskvi je Bek želeo da učestvuje na skupu homoseksualaca i lezbijki i da, zajedno sa kolegama iz Italije i Evropskog parlamenta, preda peticiju kojom se traže veća gradjanska prava za ovu grupu gradjana.

Kako je Bek rekao za nemačke medije, policija je pre privodjenja rekla da to čini zato da bi ga zaštitila. „No, nije mi jasno zašto neko treba da me štiti protiv moje volje i zašto je pri tome morao da bude snimljen i moj pasoš“, rekao je Bek.

Zeleni, koji su u dva prošla mandata bili koaliciona vladajuća stranka u Nemačkoj, zatražili su od konzervativne kancelarke Angele Merkel da na dnevni red samita u Hajligendamu stavi, kako se izrazila šefica ove stranke Klaudija Rot, i „problem sistematskih povreda ljudskih prava u Putinovoj demlokratiji“.

Predsednica Zelenih je od ocenila da je proivodjenje Beka „ozbiljan medjunarodni incident“ i od kancelarke zatražila da „jasnim rečima traži poštovanje temeljnih prava u Rusiji“. Opozicioni Liberali su ocenili da je „Rusija 2007. miljama udaljena od demokratije“.

Koliko prošle sedmice je Angela Merkel na samitu EU-Rusija u Samari kritikovala Putina zbog ometanja i hapšenja demonstranata. Ruski predsednik je na to uzvratio podatkom da je u Nemačkoj u preventivnim akcijama policije zadužene da obezbedjuje samit G-8 pretprošle sedmice privedeno skoro 150 ljudi.

Nemački političari su upravo ovog vikenda upadljivo izrazili simpatije sa onima koji budu želeli mirno da demonstriraju protiv samita u Hajligendamu. Kancelarka Merkel i ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble su doduše pozvali protivnike globalizacije da se uzdrže od nasilja, jer ono ne sme da bude sredstvo političke borbe. No, nemačka vlada je poručila da načelno pozdravlja ako gradjani žele da upozore da politika zaštite klime ili pomoći Africi, o čemu će se razgovarati u Hajligendamu, mora da se promeni.

XS
SM
MD
LG