Linkovi

Hoseini: Odloženi razgovori Havijera Solane i Alija Laridžanija


Razgovori Havijera Solane visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i glavnog iranskog pregovarača za nuklearna pitanja Alija Laridžanija su odloženi, saopštilo je iransko ministarstvo inostranih poslova.

Laridžani i Solana je trebalo da se sastanu u četvrtak, 31. maja, verovatno u Madridu, da pokušaju da stvore uslove za obnovu pregovora o iranskom nuklearnom programu. Razgovori su, međutim, otkazani uz saglasnost obe strane, rekao je portparol ministarstva.

Portparol Hoseini nije naveo razloge odlaganja susreta, ali je na redovnoj nedeljnoj konferenciji za štampu rekao da obe strane razmatraju datum i mesto budućih pregovora. Visoki zvaničnici EU su se u petak, 25. maja, sastali sa iranskim izaslanikom u Briselu da bi pripremili razgovore Laridžani - Solana.

Portparol ministarstva u Teheranu je tom prilikom izjavio da je Iran ispunio svoje obaveze prema Rusiji koja gradi prvu nuklearnu centralu u Bušeru i da se iransko - ruski razgovori o tome nastavljaju uprkos različitim izjavama zvaničnika iz Moskve. Ruski predstavnici su najavili moguće odlaganje razgovora u Teheranu o izgradnji elektrane koji su bili predviđeni za kraj meseca.

Ruski zvaničnici i dalje tvrdi da su najveći problemi gradnje finansijske prirode, dok Teheran kaže da je ispunio svoje novčane obaveze i da Moskva odugovlači gradnju pod pritiskom Zapada. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 23. decembra prošle godine Iranu uveo sankcije, koje su dodatno pooštrene u martu mesecu. Dok Iran tvrdi da razvija nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe, tvrdeći da je to pravo svake država, zapadne sile smatraju da Teheran želi da je iskoristi za proizvodnju oružja.

XS
SM
MD
LG