Linkovi

Uticaj rata u Iraku na američku politiku ostaje i dalje neizvestan


Kao što je predsednik Buš saopštio, demokrate u Kongresu povukle su zahtev za odredjivanje roka za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Na kratke staze, ta odluka predstavlja politički neuspeh za demokrate i pobedu predsednika Buša i njegovih republikanskih pristalica u Kongresu . Demokrate su odustale od namere da se rok za povlačenje trupa uključi u vojni budžet, nakon što je postalo jasno da jednostavno ne mogu da dobiju dovojnu podršku kojom bi nadglasali predsednički veto.

Demokrate su razočarane odustankom od svojih zahteva, jer su rok za povlačenje trupa obećale svojim pristalicama nakon preuzimanja kontrole nad oba doma američkog Kongresa posle novembarskih izbora. Medjutim, demokrate istovremeno veruju da su odnele delimičnu pobedu insistiranjem na uključivanju političkih odrednica u budžetski zakon, koje iračka vlada mora da ispoštuje ili da rizikuje gubitak američke pomoći za rekonstrukciju. Demokratski kongresmen Ram Emanuel iz Ilinoisa.

«Završena je priča o blanko čeku na dodatne trupe, dodatni novac, dodatno vreme i sve drugo; polako peovladava mišljenje da ćemo imati novi pravac u Iraku».

Demokrate u Kongresu rekle su da će nastaviti pritisak na Bušovu administraciju. Medjutim, neki od demokratskih predsedničkih kandidata kažu da su njihove kolege u Kongresu odustale od roka za povlačenje trupa previše brzo. Čak i neki republikanci priznaju da bi pobeda predsednika u odbacivanju roka za povlačenje mogla da bude kratkotrajna. Zakonodavci iz obe partije rekli su da će posvetiti posebnu pažnju na izveštaj administracije o Iraku u septembru kako bi videli da li je pojačanje trupa urodilo plodom. Politički stručnjaci navode da su demokrate odustale od rokova delimično i zbog toga što žele da izbegnu republikansko prozivanje da usrkachuju podrssku američkim trupama na terenu. Tom Defrank je šef vašingtonskog biroa Njujork Dejli Njuza.

«Navodno, demokrate su mekane po pitanju nacionalne bezbednosti. Mislim da su mnoge demokrate zabrinute da ne budu ponovo prozvane da nemaju ccvrst stav prema američkoj bezbednosti, Pentagonu, i prema drugim vazznim pitanjima».

Medjutim analitičari takodje upozoravaju da bi republikanci mogli da plate cenu ako rat i američki gubici udju u izbornu 2008. godinu. Stručnjak Kreg Kroford kaže da je nezadovoljstvo javnosti načinom na koji predsednik vodi rat u Iraku umanjilo tradicionalnu prednost republikanske partije u domenu nacionalne bezbednosti.

«Mislim da su republikanci izgubili vodjstvo u domenu nacionalne bezbednosti. I to je promena. Tokom Vijetnamskog rata, demokrate su izgubile prednost u domenu nacionalne bezbednosti i odbrane ali mislim da su u stanju da je povrate jer vodjenje rata u Iraku izgleda tako nekompetentno».

Neki republikanski politički stratezi su zabrinuti da će im Irak naneti štetu, ne samo u predsedničkoj kampanji sledeće godine, već i u naporima da ponovo osvoje kontrolu nad Kongresom.

XS
SM
MD
LG