Linkovi

Zvezda kaubojskih filmova Džon Vejn bio otelotvorenje američkih vrednosti


U subotu, 26. maja 2007. navršava se tačno 100 godina od rođenja američke filsmke zvezde Džona Vejna. Kao najpoznatiji filmski kauboj Vejn je za svoje obožavatelje predstavljao i sve američke vrednosti kao što su čast, poštenje i individualizam. Umro je 1979. godine, Džon Vejn je i dalje holivudska ikona.

Za prijatelje i obožavatelje poznat po nadimku Duke ili Vojvoda, Džon Vejnje rođen 26. maja 1907. godine, kao Merion Morison. Karijeru je počeo sa malim ulogama u nemim filmovima, a tokom 50 godina bavljenja glumom pojavio se u preko 170 filmova, igrajući heroje rata, pilote i najčešće, tradicionalnog američkog kauboja.

Njegova snaja Grečen Vejn kaže da je Vejn uvek glumio likove sa integritetom i smislom za humor, koji su voleli svoju zemlju.

"Glumio je različite uloge, ali nikada nije odstupao mnogo od osobe kakva je bio u prirodi. Cenio je odanost, iskrenost i verovao je da je njegova zemlja najbolja zemlja na svetu, jer je i on sam počeo vrlo skromno, a uspeo da postige taj veliki uspeh zahvaljujući tome što je živeo ovde", ističe Grečen Vejn.

Četrdeset-osam filmova Džona Vejna izaći će na DVD-ju u znak obeležavanja jednog veka od njegovog rođenja. Među njima je True Grit, koji mu je doneo Oskara, kao i vestern klasik Hondo. Hel Ekerman predaje dramaturgiju na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu (UCLA), a kako kaže, Amerikanci su idolizovali Džona Vejna na sličan način kao svoje sportske zvezde.

"Bio je pravi čvrsti individualac. Predstavljao je taj neki duh bejzbola, koji je vodio Ameriku, uz parolu neka bolji pobedi. Bio je pošten borac i ja mislim da smo to svi mi podržavali, odnosno da je ceo svet to podržavao u to vreme. A on je jednostavno postao ta marka", kaže Ekerman.

Grečen Vejn podseća da su generacije Amerikanaca odrasle uz njenog svekra.

"Neki od njegovih filmova su snimljeni kasnih 20-ih i ranih 30-ih godina, tako da su vam poznati. A bio je i prisutan sve vreme, nije nestao posle pet ili deset godina. Stoga je on na neki način deo svačije porodice", kaže Grečen Vejn i naglašava da je su filmovi pokojnog glumca i danas vrlo privlačni za publiku.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG