Linkovi

Vlada Srbije zatražila od Ban Ki Muna novu fazu pregovora o statusu Kosovu


Vlada Srbije zatražila je od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna novu fazu pregovora o budućem statusu Kosova.

Vlada je usvojila "Inicijativu za otpočinjanje nove faze pregovora o statusu Kosova" u kojoj se kao osnovni cilj navodi sporazumno rešenja statusa Kosova između zainteresovanih učesnika i uz međunarodno posredovanje koje bi predstavljalo garant dugoročne stabilnosti i uslov nesmetanog privrednog i društvenog razvoja regiona. Vlada smatra da se do tog cilj može doći tako to bi se stvorio dobar pregovarački ambijent, predložila odgovarajuću procedura i omogućio adekvatan vremenski okvir bez veštačkog nametanja rokova. Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić ocenio je da su velike šanse da Inicijativa bude prihvaćena u Ujedinjenim nacijama, jer postoje ozbiljne pretnje Rusije da će uložiti veto na predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić upozorava da se u Srbiji podgreva neosnovano veliko očekivanje od eventualnog veta Rusije u Savetu bezbednosti :

“Ako bi zbog ruskog veta došlo do ozbiljnijih zaoštravanja odnosa Rusije i Zapada, Srbija bi se neminovno našla u žrvnju njihovih suprotstavljenih interesa i to bi je udaljilo od ujedinjene Evrope sa nesagledivim negativnim posledicama“, rekao ju Lazić.

Istraživač javnog mnenja Srećko Mihajlović ističe da javno mnenje Srbije nije toliko nerealno i navodi podatak iz istraživanja da dve petine ispitanika misli da će Kosovo postati nezavisno, a u opcije podele Kosova i ostanka u Srbiji veruje po 15 odsto ispitanika.

XS
SM
MD
LG