Linkovi

Montanaro: Postoji prostor za određeni optimizam kada je reč o vladi Srbije


Nova vlada u Srbiji ipak uleva optimizam i daje prostor za nadu da će se zemlja u skoro vreme značajnije približiti Uniji, stav je političkih analitičara u Briselu, koji takodje upozoravaju da, kada je reč o Kosovu, Beograd ne treba računati na trajnu, bezuslovnu podršku Moskve. U isto vreme, tokom današnje posete Briselu, albanski premijer, Sali Beriša izjavio da Ahtisarijev plan nema alternativu.

Iako novu vladu u Beogradu vodi stari premijer, vidljive su kvalitativne promene - u ljudstvu i stavovima, koje navode na zaključak da od nove vlade treba očekivati više nego od prethodne. Takav stav, politički analitičar Centra za evropske političke studije u Briselu, Lučija Montanaro objašnjava ovako:

"Postoji prostor za odredjeni optimizam kada je reč o novoj vladi u Srbiji. Iako je isti predsednik vlade, postoje promene u nadležnostima - sada su demokratske snage potpuno unutar vlade i drže ključna mesta poput pravde, spoljnih poslova, evropskih integracija, a tu je i konsenzus oko hapšenja Ratka Mladića. Došli su do zajedničkog zaključka da Mladića treba naći i uhapsiti. Zbog toga, postoji nada da će zemlja nastaviti sa približavanjem EU".

Iako niko nije glasno povezao obećanje da će, kada se pregovori nastave, proces integracija teći vanredno brzo, uz šansu da se prestignu neki u evropskoj čekaonici, poput Makedonije, sa očekivanom konstruktivnom ulogom Srbije u kosovskoj završnici, veza je očita. S tim u vezi, u Centru za evropske političke studije upozoravaju - najsnažniji saveznik Srbije u odbijanju Ahtisarijevog plana, Rusija, možda nije tako čvrst i pouzdan oslonac:

"Zaista, Rusija već dugo štiti stavove Srbije, ali, kao što smo videli u nedavnoj prošlosti, sa tadašnjim koalicijama, kada je Jugoslavija u poslednjem trenutku ostavljena na cedilu, sasvim je za očekivati i moguće je da će Rusija učiniti isto i odustati od odbrane Srbije".

U isto vreme je u Briselu boravio i albanski premijer Sali Beriša, koji je u izjavi za Glas Amerike naglasio abansku podršku Ahtisarijevom planu i zamerke zvaničnom Beogradu:

"Albanija u potpunosti podržava Ahtisarijeve predloge i paket i verujemo da to može postati sporazum o miru i stabilnosti za Kosovo i celi region. Albanija je čvrsto odlučna da saradjuje sa Srbijom u ime bolje zajedničke budućnosti. Medjutim, još uvijek je tu stara prepreka- Beograd još uvek drži živom ideju o Velikoj Srbiji. Taj koncepst se pokazao veoma dramatičnim sa sve nacije u ragionu i , mislim, i za sam srpski narod".

XS
SM
MD
LG