Linkovi

UN upozoravaju da će klimatske promene nauditi domorodačkim narodima


Panel Ujedinjenih nacija koji se bavi biološkom raznolikošću tvrdi da su domorodački narodi posebno ranjivi kada je reč o opasnosti od klimatskih promena. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Njujorka, Viktorija Kavalier, taj panel traži od međunarodne zajednice da pomogne domorodačkom stanovništvu, koje ispašta zbog globalnog zagrevanja.

O pitanju globalnog zagrevanja i njegovim negativnim uticajima na našu planetu naširoko se raspravlja. Međudržavna komisija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama naglasila je da ne postoji sumnja u realnost globalnog zagrevanja. Ta komisija smatra da će kako temperature budu rasle, padavina oko ekvatora biti sve manje, a u ostalim delovima sveta sve više, te da će se led na Severnom polu topiti sve brže. U ovom veku, nivo mora mogao bi da se podigne od 30 do 60 centimetara.

Međutim, Džon Skot, šef konvencije Ujedinjenih nacija o bioraznolikosti, kaže da najveći broj naučnih studija ne uspeva da opasnostima od globalnog zagrevanja doda ljudski element. On dodaje da su domorodački narodi na Arktiku, malim ostrvima i na visokim nadmorskim visinama, suočeni sa najžešćom pretnjom od klimatskih promena.

"Na domorodačke i lokalne zajednice, često najmarginalizovanije i nasiromašnije ljude sveta, pašće najveći teret ove katastrofe, zbog njihove bliske povezanosti sa svojim tradicionalnim kopnom i morem, kao i životinjama unutar tih staništa".

Skot je apelovao na globalnu, ali i na lokalne zajednice, da obrate pažnju na to kako klimatske promene utiču na život domorodaca. Kako je rekao, postoje načini da se uvede raznolikost u ishrani i zemljoradnji, u cilju borbe protiv efekata globalnog zagrevanja. Naveo je program u Peruu, u okviru kojeg urođenici u planinskim predelima sada gaje krompir, koji može da izdrži ekstremne vremenske uslove i nagle promene temperature, koje izaziva globalno zagrevanje.

Lakšan Bibi, predstavnica domorodačkog naroda Kalaš u oblasti Hindukuš u Avganistanu i Pakistanu, kaže da su klimatske promene dovele do nestanka nekih održivih izvora u njihovom planinskom regionu.

"Usled globalnog zagrevanja, urođenički način života ispašta, zbog poplava i lavina. Te stvari ranije nisu postojale,» ukazala je Bibi.

Panel UN takođe smatra da bi borci za zaštitu životne sredine mogli da imaju koristi od tradicionalnih saznanja domorodačkih naroda u borbi protiv negativnih efekata globalnog zagrevanja. Panel o bioraznolikosti je deo obimnijeg dešavanja, pod pokroviteljstvom UN, koje će se tokom ovog meseca u sedištu Svetske organizacije u Njujorku baviti domorodačkim narodima.

XS
SM
MD
LG