Linkovi

Prvooptuženi za ubistvo Zorana Đinđića dobili maksimalne kazne zatvora


Milorad Ulemek poznat kao Legija i Zvezdan Jovanović osuđeni su danas pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu na maksimalne kazne od 40 godina zatvora za ubistvo predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića počinjeno 12. marta 2003.

Đindjić je ubijen u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Atentat su organizovali i izveli pripadnici zemunskog kriminalnog klana i pripadnici nekadašnje Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, takozvanih "Crvenih beretki".

Prema optužnici, ubistvo je organizovao Ulemek, komandant "Crvenih beretki", a na premijera iz snajperske puške pucao Ulemekov zamenik Zvezdan Jovanović.

Sud je proglasio krivim svih dvanaest optuženih, osudivši ih na ukupno 378 godina robije.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstatinović, Srećko Kalinić i Vladimir Milisavljević su osuđeni na po 35 godina zatvra, Miloš Simović, Milan Jurišić, Dušan Krsmanović, Branislav Bezarević i Željko Tojaga na po 30 godina a , Saša Pejaković 8 godina zatvora.

Simović, Konstantinović, Jurišić, Milisavljević i Kalinić su u bekstvu.

Predsedavajuća veća sudija Nata Mesarović rekla je u obrazloženju da je najteže saznanje da je predsednika vlade mogla da ubije organizovana, kriminalna, neprijateljska organizacija.

Ubistvo Đinđića je političko ubistvo upereno protiv države u kome je učestvovao kriminalizovani deo JSO i banda Dušana Spasojevića, navela je sudija. Osuđeni su dočekali presudu bez burnih reakcija, i svi su sem Saše Pejakovića napustili sudnicu tokom čitanja obrazloženja.

U delu sudnice gde je bila rodbina osuđenih takođe nije bilo burnih reakcija niti dobacivanja. Izricanju presude na balkonu prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac, a odvojeno od njih sedeli su mi-nistri u Đinđićevoj vladi Vladan Batić, Žarko Korać i bivši premijer Zoran Živković. U sud je došao i šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad.

Advokati osuđenih najavili su žalbe na presudu, a ni Tužilaštvo nije zadovoljno visinom kazni koju su dobili svi optuženi: Ispred zgrade Specijalnog suda okupljeni aktivisti DS-a, G17 plus, LDP-a i nekoliko nevladinih organizacija i studentskih organizacija su dovi-kivali "Ua, ua" članovima porodica osuđenih, kada su napustili zgradu suda. Podmladci Demokratske stranke i G17 plus su organizovali protestnu akciju pod sloganom “I 40 godina je malo”, dok su aktivisti LDP-a ispred suda su delili letke s natpisom "Nije gotovo!”

U prvoj reakciji posle suđenja Predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić je ocenio da je presuda za ubistvo Zorana Đinđića prelomni momenat za srpsko pravosuđe, i da otvara put za izgradnju stabilnog pravnog poretka koji je pretpostavka evropske budućnosti Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je rekao da završetak sudskog procesa, izricanje presude i izvršenje pravde ima veliki značaj i nosi poruku da će država i ruka pravde dostići sve koji su počinili zločine. Po rečima Čedomira Jovanovića za LDP kraj sudskog procesa ubica-ma Zorana Đinđića nije kraj borbe za istinu o 12. martu, već predstavlja prvi korak ka otkrivanju stvarnih nalogodavaca i inspiratora ubistva.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je rekao da je pravosuđe moralo nekoga da osudi, ali da "nije smelo da insistira na pronalaženju svih krivaca".

Milorad Ulemek je nepravosnažno osudjen u još dva procesa - na 40 godina u drugostepenom procesu za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, kao i na 15 godina za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

XS
SM
MD
LG