Linkovi

Konvoj Ujedinjenih nacija pogođen u izbegličkom kampu na severu Libana


Konvoj UN sa humanitarnom pomoći danas je pogođen u borbama kod palestinskog izbegličkog kampa Nar el-Bared u Libanu, rekli su humanitarni radnici. Prema izjavama očevidaca, najmanje dve osobe su povređene kada su granate pogodile taj izbeglički kamp, u čijoj se okolini od nedelje vode borbe libanskih snaga i pripadnika radikalne grupe Fatah al-Islam. Konvoj UN od četiri vozila sa hranom i lekovima bio je primoran da se zbog eksplozije i puščane vatre povuče iz kampa, u koji je ušao tokom zatišja.

Zvaničnik Agencije UN za humanitarnu pomoć i radove (UNRWA), koja je nadležna za pomoć palestinskim izbeglicama, rekao je da humanitarni radnici nisu uspeli da podele pomoć izbeglicama. U kampu Nar al-Bared, u kome je smešteno oko 31.000 izbeglica, od nedelje zbog borbi nema dovoljno struje, vode i hrane. Libanske snage pokušavaju da potisnu pripadnike Fatah al-Islama iz kampa.

Portparol tog pokreta Abu Imad Rifai rekao je da je kamp granatiran dok su stanovnicima kampa deljena sledovanja iz konvoja UN i da među njima ima povređenih. On je rekao da ne zna ko je prekršio primirje, koje je Fatah al-Islam danas jednostrano proglasio. Dodao je da možda treća strana pokušavao da izvuče korist iz borbi.

Libanske vlasti su inače podigle optužnice protiv nekolicine pripadnika Fatah al-Islam-a za bombaške napade na dva autobusa u hrišćanskim područjima u blizini Bejruta, u februaru ove godine. Vlasti takodje optužuju Fatah al-Islam za povezanost sa al-Kaidon i sirijskom obaveštajnom službom, dok ta grupa odbija obe optužbe. Njen portparol izjavio je za satelitsku mrežu Al-Džazira da se njegova grupa samo brani od napada. Prema dugogodišnjoj tradiciji, libanske snage bezbednosti ne ulaze u palestinske izbeglike logore od kojih su neki pod kontrolom naoružanih grupa. Fatah al-Islam je relativno nova grupa koja se prošle godine odvojila od organizacije Fatah - Ustanak, koja se, sa svoje strane, odvojila do pokreta Fatah još 1980- Ih godina. Vodeće palestinske frakcije odbacuju svaku povezanost sa grupom Fatah al-Islam, navodeći da ona prihvata ideologiju al-Kaide koju one odbacuju.

XS
SM
MD
LG