Linkovi

Džez pijanista Dejv Brubek nastupio pred studentima univerziteta


Jedna od vodećih ličnosti američkog džeza, kompozitor i pijanista Dejv Brubek, počeo je karijeru kao student Pacifičkog univerziteta, u Stoktonu, u Kaliforniji.

Dejv Brubek je popularizovao džez muziku pedesetih godina, kada je njegov kvartet, umesto po zadimljenim klubovima počeo da svira po univerzitetskim kampusima. Tada su nastali njegovi čuveni hitovi, kao što je Take Five.

Kvartet Dejva Brubeka postao je senzacija. Uz Brubeka za klavirom, u bendu su bili i saksofonista Pol Desmond, basista Judžin Rajt i bubnjar Džo Morelo. 1954. džez je prosto obuzeo zemlju, a Brubek se pojavio na naslovnoj stranici magazina Tajm. On i njegov bend su u svojstvu kulturnih diplomata nastupali u Poljskoj, Pakistanu, Avganistanu, Indiji, Iranu, Iraku i mnogim drugim zemljama.

Džez je internacionalna muzika, kaže za Glas Amerike Dejv Brubek, ali snažno odražava američke korene.

”Naš najveći dar svetu je džez, odnosno sloboda, u okviru nekih pravila koja se podrazumevaju.“

Brubek napominje da postoji vrsta džeza koja ne priznaje nikakva pravila, ali da on više voli čvršću strukturu sa prostorom za improvizaciju. On kaže da i ljudsko društvo tako najbolje funkcioniše.

Na Univerzitetu države Alabame Kvartet Dejva Brubeka održao je prvi koncert sa rasno izmešanom publikom, što je otvorilo vrata drugim manifestacijama kojima su prisustvovali i belci i crnci. Brubek je poznat i po tome što je još za vreme Drugog svetskog rata u vojsci vodio jedan rasno izmešani orkestar. On je odbijao pozive za nastup kada u publici nije bio dozvoljen pristup crncima ili kada je od njega traženo da njegov basista, Afroamerikanac Judžin Rajt, svira iza zavese.

Poznat po mnogim inovacijama u muzici, Dejv Brubek kaže da ga ona neprestano vodi u drugom pravcu:

”Nikada ne znate kuda će krenuti. Nikada se ne zna gde će se pojaviti neki novi Luis Armstrong, Djuk Elington, Šopen ili Betoven.“

Filmski reditelj Klint Istvud, Brubekov prijatelj od gimnazijskih dana, nadgleda snimanje dokumentarca o legendarnom muzičaru, pod radnim naslovom: ”Dejv Brubek - Na sopstveni, sjajan način.“

XS
SM
MD
LG