Linkovi

Stejt Department optužbe Teherana okarakterisao “apsolutno apsurdnim“


Stejt Department je optužbe Teherana, da je iransko- američka naučnica Hale Esfandiari zagovarala rušenje iranske islamske vlade, okarakterisao “apsolutno apsurdnim“. Zvaničnici u Vašingtonu kažu da Esfandiari nije u vezi sa bilo kakvim američkim programom u Iranu i da bi trebala đto pre da bude puštena na slobodu.

Američki zvaničnici kažu da nije jasno da li se u jučerašnjem iranskom saopštenju Esfandiarijeva i zvanično optužuje za subverzivne delatnosti, ali da oni preduzimaju mere kao da jeste. Šezdeset sedmogodišnja Esfandiari, direktorka bliskoistočnog programa u vašingtonskom Vudro Vilson centru, poseduje dvojno iransko američko državljanstvo i došla je krajem prošle godine u posetu svojoj oboleloj 93 godišnjoj majci. Od tada se nalazila u kućnom pritvoru a pre dve nedelje su je uhapsili i odveli u zloglasni teheranski zatvor Evin.

U saopštenju datom državnoj televiziji, iransko ministarstvo za unutrašnju bezbednost je optužilo za uspostavljanje mreže koja bi delovala protiv iranskog suvereniteta i pokušaja da izazove “tihu revoluciju“ u Iranu, aluditrajući na delovanje aktivista koji su učestvovali u obaranju režima u Ukrajini i Gruziji.

Vudro Vilson centar je već odbacio optužbe protiv Esfandijeve, a zamenik portparola Državnog sekretarijata Tom Kejsi je novinarima rekao da je ”neverovatno“ i pomisliti da je ona mogla da predstavlja pretnju iranskojm režimu.

Najnoviji izveštaji nagoveštavaju da hapšenje iransko -američke naučnice i drugih odražva iransko nezadovoljstvo zbog prošlogodišnjeg programa Bušove administracije vrednog preko 75 miliona dolara koji ima za cilj podsticaj iranskog civilnog društva u emitovanje američkih internet, radio i tv programa na farsiju u Iranu. Tom Kejsi kaže da rad Esfahanijeve nema nikakve veze sa tim programima.

“Da je gospođa Esfandri povezana sa bilo kojim od tih programa, možda bi je se moglo optužiti. Ali nije i to je potpuno jasno“, rekao je Kejsi i dodao da je Stejt department u stalnom kontaktu sa njenom porodicom i da je o njenom slučaju obaveštena i švajcarska vlada koja zastupa američke interese u Teheranu.

XS
SM
MD
LG