Linkovi

Danas vam predstavljamo dugometražni crtani film "Shrek treći"


Debeljuškasti ratoborni zeleni ogr, njegova obožavana nevesta princeza i njihovi drugari – Magarence pametnjaković i Mačak u čizmama avanturista, ponovo su zajedno u još jednoj animiranoj avanturi u uvrnutoj izmišljenoj Dalekoj zemlji.

Nekada davno bio jednom jedan ogar po imenu Šrek, čiji je film iz 2001. godine bio toliko veliki hit da je morao da se napravi nastavak … što se i dogodilo 2004. Sada, u trećem delu, veliki zelenko bi nogo više voleo da živi u svojoj voljenoj močvari, ali i njega i princezu Fionu porodične obaveze sprečavaju da napuste dvorac, u kome na samrti leži njen otac, dobronamerni kralj Žaba.

Kralj želi da ga Šrek i Fiona naslede na tronu, a jedini način da ogar izbegne neželjenu obavezu jeste da pronađe drugog naslednika, nestašnog tinejdžera po imenu Artur:

Kanadski glumac Majk Majers još jednom je pozajmio glas Šreku, za koga kaže da je rezultat istinske saradnje sa animatorima:

«Osećam se kao čuvar nečega što su ovi sjajni filmski radnici napravili. Mislim da je ovo najbolji od sva tri filma, da smo nadgradili prvi i drugi i stvorili sjajan tim. Scenario je sjajan i jednostavno se opustite dok radite. Osećam se kao da svaki put kada se sastanem sa tvorcima filma ponovo idem u filmsku školu.»

Edi Marfi je ponovo glas Magarenceta, i kao i Majers, on je vrlo nadaren komičar, sposoban za improvizaciju. On međutim kaže da su animatori proželi lik Magarenceta humorom koji mu potpuno odgovara:

«Toliko razmišljanja i planiranja je potrebno da bi se ovi likovi stavili na veliko platno, a ono što mi glumci treba da uradimo je samo da se pojavimo i radimo šta nam se kaže. Oni ljudi znaju šta žele, vrlo su jasni u tome na koji način nešto treba da kažemo. U određenoj meri možemo da improvizujemo i oni možda iskoriste nekih deset procenata, ali uglavnom znaju šta žele. Sve je u prinicpu pripremljeno i na nama je samo da odradimo svoj posao.»

Putovanje u "Šreku Trećem" ne bi bilo kompletno bez Mačka u čizmama. Glas jednom od omiljenih likova i ovog puta je pozajmio Antonio Banderas, koji obožava neobičan stil tvoraca ovog animiranog ostvarenja.

«Oni su ustavi napavili nešto što je anti-kulturalno. Uzeli su likove iz dečije književnosti uz koje smo svi mi odrsli i obradili ih iz jedne potpuno drugačije perspektive, totalno uvrnutog ugla. To je ja mislim jedna od najprivlačnijih stvari kod crtanih filmova o «Šreku».

Majk Majers dodaje da, kao i dečije priče koje ismeva, priča o "Šreku" poseduje moralne stavove.

«Imali su devojku ogra na koju je bačena kletva lepotice, a ne obrnuto. Tradicionalni zlikovci su heroji, a tradicionalni heroji - zlikovci. Na neki način autori vas teraju da se zapitate šta je normalno, koji je pravi način da imate porodicu, da volite, da postojite. Sve u svemu, radi se o raznolikosti i priključivanju i načinu kako voleti sebe.»

U "Šreku Trećem" taj anti-kulturalni prilaz dovodi do toga da princeze iz bajki – od Snežane do Uspavane lepotice – odbijaju da čekaju da budu spasene, već preuzimaju stvar u svoje ruke. Kameron Dijaz, koja je glas princeze Fione, pozdravlja tu poruku filma.

«Obožavam to što je Fiona oduvek bila svesna sebe. Još od prvog "Šreka" kada je postala ogr, kao što i jeste, oduvek je bila zadovoljna sobom. Međutim, mislim da je to i poruka za slične dečake i devojčice, u stvari za sve: Ne možeš samo da se sediš i čekaš da neko uradi nešto za tebe. Ne možeš da čekaš da se dogodi nešto što će ti odgovarati, moraš da sam to uradiš. To je, po meni, poruka koja dotiče svakoga i namenjena je svima.»

Glas pokvarenom princu Šarmu pozajnio je britanski glumac Rupert Everet, a pored njega u crtanom filmu se čuju i Džuli Endrjus, kao kraljica Daleke zemlje, Džon Kliz, koji kao kralj Žaba učestvuje u najboljoj sceni smrti ikada, dok se njegov kolega «Moni-pajtonovac» Erik Ajdl priključuje ekipi kao čarobnjak Merlin. Pop zvezda Džastin Timberlejk je glas neodlučnog mladog Artura, dok su komičarke Ejmi Sedaris, Ejmi Poler i Maja Rudolf princeze iz bajke, zajedno sa čuvenim televizijskim voditeljem Lerijem Kingom.

"Šrek Treći" je režirao Kris Miler, koji je sarađivao na scenariju u prva dva filma i pozajmljivao glas čarobnom ogledalu i Đepetu u prvom, odnosno Hamfrisu u drugom delu. To je ujedno njegov rediteljski debi.

XS
SM
MD
LG