Linkovi

Alergijski problemi i astma povezani sa klimatskim promenama


Postoji sve više dokaza da povećanje broja ljudi koji pate od alergijskih problema - i od astme povezane sa njima, može da bude u vezi sa klimatskim promenama na globalnom nivou.

Efekat staklene bašte – povećanje ugljen-dioksida u atmosferi odgovornog za povećanje temperature – ubrzava rast drveća, biljaka i cveća u mnogim urbanim krajevima, koje oslobadjaju više polena, što dovodi i do većeg broja zdravtvenih problema. Specijalista za alergije doktor Kliford Beset.

«Ono što vidimo je širenje super-mega polena. To je prvi put da vidim i mlade i starije ljude da dolaze i kažu: 'Doktore, nikada ovo nisam imao ranije, to je nešto novo, šta se dešava?' Ustanovili smo da se povećanje astme udvostručilo od 1980. do 2004».

Luis Ziska, ekspert za fiziologiju biljaka, prikuplja podatke o promenama u urbanom okruženju.

«24 stepena celzijusa. To je oko 2,7 stepeni toplije ovde nego što je u ruralnom području».

Gradovi sa svojim visokim zgradama, betonom i zagušenošću su tipično topliji nego ruralna područja, a biljke vole toplotu. Ziska kaže da to čini da biljke brže rastu i proizvode više polena.

«Imamo korov monstruozne veličine,» kaže on.

Naučnici navode da bi ostali mogući uzroci za povećanje alergija mogli da budu nove forme budji i zagadjivača. To doprinosi sve većim dokazima da su visoki nivoi polena povezani sa efektom staklene bašte.

XS
SM
MD
LG