Linkovi

Milorad Dodik pred put u SAD: Republika Srpska ne menja ime!


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na konferenciji za novinare u Banja Luci da u susretima sa predstavnicima američke administracije u Vašingtonu ni po koju cenu neće prihvatiti promenu imena Republika Srpska, ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH niti reformu policije koja bi podrazumevala nestanak policije RS.

"Koncept ukidanja RS uporno se plasira i jedno od tih nastojanja je promena imena RS. Odbio sam bilo kakvu mogućnost da se o tome razgovara i odlazim u Vašington da isto to kažem", rekao je Dodik a konferenciji za novinare.

Navodeći da je proteklih dana održano nekoliko sastanaka u američkoj ambasadi u Sarajevu, kojima su prisustvovali lider Stranke za BiH Haris Silajdžić i on, Dodik je naveo da je na tim sastancima razgovarano o reformama ustava i policije, a da se na njegovo iznenadjenje pojavilo i pitanje imena RS. Dodik je istakao da sa Silajdžićem nije postigao ni minimum saglasnosti o tim pitanjima, ističući da će tokom posete Vašingtonu jasno poručiti da je prošlogodišnji "aprilski paket" amandmana na Ustav BiH osnov ustavne reforme i da entitetsko glasanje ne može biti ukinuto.

Prema Dodikovim rečima, za vlasti u RS prihvatljiva je jedino reforma policijskih snaga koja će u sebi sadržati entitetsku policiju.

"Nemam nameru u Vašingtonu da potpisujem bilo kakve papire niti da se saglasim sa bilo čime što nije okvir o kojem sam govorio", istakao je Dodik.

On je ocenio da je Silajdžićev i njegov zajednički sastanak sa predstavnicima američke administracije u Vašingtonu "nepotreban sastanak, koji će samo potvrditi razlike i neće dovesti do bilo kakvog približavanja stavova".

"To je pokušaj da se izjednače Silajdžićevi napori na urušavanju Dejtonskog sporazuma i moji napori da RS u svom dejtonskom kapacitetu nesmetano funkcioniše. U tom pogledu značajnu ulogu ima politički ambijent koji se kreira u Sarajevu", ocenio je premijer RS.

Navodeći da tokom boravka u Vašingtonu očekuje snažne pristiske da prihvati ponudjena rešenja, Dodik je kazao da će o u slučaju da se ti pristisci nastave u potpunosti odbaciti reformu policije. Prema njegovim rečima, policija RS ne može biti ukinuta u uslovima snažnog jačanja vehabizma u BiH i i situaciji u kojoj je ova zemlja baza za obuku terorista. Dodik je još najavio da će njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata uskoro saopštiti da više ne podržava "aprilski paket" ustavnih promena.

"BiH može da funkcioniše samo ako o njoj ima dogovora, a ne da nam se imputira neka smišljena strategija i da se pod užasnim pritiskom na političare RS dodje do rešenja koja je neko smislio davno", naglasio je premijer RS.

RS najviše odgovara dejtonsko uredjenje BiH, ali bi i federalno uredjenje BiH takodje bilo dobra baza za uredjenje zemlje, rekao je Dodik dodajući da će u slučaju insistiranja na centralizaciji BiH tražiti konfederalni odnos ili uniju u BiH. Upitan da li očekuje da će novi visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak koristiti "bonska ovlaštenja", koja podrazumevaju smene izabranih zvaničnika, premijer RS je rekao da on "nema razloga za to" i da se "bonska ovlaštenja" mogu primenjivati jedino u slučaju opstrukcije saradnje sa Haškim tribunalom i pitanjima koja se tiču opšte bezbednosti u BiH.

"Ako dodje do primene bonskih ovlaštenja prema bilo kome iz RS, a da nije u vezi sa Haškim tribunalom i terorističkim aktivnostima, mi ćemo se tome suprostaviti bez obzira na autoritet medjunarodne zajednice", poručio je Dodik.

Dodao je da aktuelna vlast u RS "ima podršku naroda i nećemo bežati od toga da tu podršku zatržimo od naroda".

Premijer RS će tokom posete Vašingtonu razgovarati sa predstavnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost, Kongresa, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice u SAD.

XS
SM
MD
LG