Linkovi

Libanske trupe nastavile borbu sa radikalnim islamskim ekstremistima


Libanske trupe nastavile su i danas borbu sa pripadnicima radikalne grupe navodno povezane sa terorističkom mrežom Al-Kaida, čija je baza u palestinskom izbegličkom kampu u blizini Tripolija, na severu Libana. Libanska vojska, koja je učvrstila svoje redove oko izbegličkog kampa Nar El-Bared nakon jučerašnjih sukoba u kojima je poginulo 57 ljudi, nastavila je da gadja pozicije slamističke palestinske grupe Fatah al-Islam. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama. U izbegličkom kampu Nar El-Bared živi oko 40.000 izbeglica. U sukobu, koji je počeo juče rano ujutro u kampu Nar Al-Bared, a kasnije se proširio na Tripoli, sunitski grad na severu Libana, poginulo je 57 osoba. To je najkrvaviji sukob u Libanu od okončanja gradjanskog rata, koji je trajao od 1975. do 1990. godine

Jedan od libanskih ministara rekao je da borbe sa pristalicama pokreta Fatah Al-Islamom, za koji vlada kaže da ga podržava Sirija, izgleda kao pokušaj da se onemoguće nastojanja UN da se uspostavi medjunardni sud za procese protiv osoba umešanih u politička ubistva u Libanu. Fatah Al-Islam, sunitska grupa, saopštila je da je libanska vojska počela neisprovocirani napad i upozorila libanske vlasti da će početi akcije protiv vojske kao i celog Libana ako se nastave napadi na mudžahedine.

Jedna žena poginula je sinoć u eksploziji koja se dogodila u blizini trgovačkog centra u istočnom delu Bejruta, a prema rečima očevidaca šest osoba je povredjeno posekotinama stakla sa izloga okolnih radnji koji su polomljeni u eksploziji.

XS
SM
MD
LG