Linkovi

Demokrate najavljuju novu zakonsku meru o finansiranju vojnih operacija


Demokratski lideri u Kongresu najavljuju novu zakonsku meru o finansiranju vojnih operacija u Iraku i Avganistanu pre pauze u radu Kongresa sledećeg vikenda. Medjutim, demokrate se i dalje ne slažu sa Belom kućom oko načina na koji bi moglo da se formuliše buduće povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Pre nekoliko nedelja predsednik Buš je stavio veto na zakonski predlog koji je uključivao i rokove za povlačenje većine američkih snaga iz Iraka. I, dok se Kongres sprema za praznični odmor povodom Dana sećanja, a Pentagon upozorava na sve teže posledice nedostatka sredstava za vojne operacije, raste pritisak da se usvoji novi zakonski predlog. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi obećala je juče, u nastupu u programu tv mreže ABC, da će zakonski predlog biti usvojen do praznika Dana sećanja – 27. maja. Nagoveštaji kompromisa uključuju i nedavnu izjavu predsednika Buša da je spreman da prihvati standarde za iračku vladu. Izgleda da su demokratski lideri u Kongresu odustali od nametanja apsolutnih rokova za povlačenje trupa, koje je sadržao zakonski predlog na koji je predsednik Buš stavio veto. Ipak, neke nesuglasice i dalje postoje. Demokratski senator iz Mičigena, Karl Levin, zalaže se za usvajanje zakonskog predloga koji bi sadržao rokove za povlačenje, ali koji ne bi imali obavezujući karakter. Medjutimn, Bela kuća insistira da su rokovi bilo kakve vrste neprihvatljivi, bez obzira da li predsednik mora da ih prihvati ili ne. Senator Levin je izrazio svoje nezadovoljstvo takvim stavom u emisiji mreže CNN.

«Predsednik je navodno rekao kongresnim liderima u petak da neće potpisati zakonski predlog čak i ako ne bude imao obavezu da ispoštuje rokove za povlačenje. Mislim da je takva pozicija potpuno neodrživa.»

Lider senatske manjine, republikanac Mič Mekonel, bio je drugačijeg mišljenja.

«Bez obzira da li ima obavezujući karakter ili ne – mi ne želimo rokove za povlačenje, za predaju. To šalje pogrešnu poruku našim saveznicima, Iračanima i našim vojnicima.»

Umesto toga Mekonel predlaže da demokrate prihvate republikanski predlog koji bi sadržao standarde u pogledu uprave i bezbednosti koje bi iračka vlada trebalo da ispuni, sa mogućim kaznama u vidu smanjenja američke pomoći, ukoliko oni ne budu ispunjeni. Mnoge demokrate smatraju da su ti zahtevi prihvatljivi ali da ne idu dovoljno daleko u izmeni američke misije u Iraku.

Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi kaže da kompromis može da bude pronadjen, ali priznaje da prepreke i dalje postoje.

«Nema sumnje da je to teško. Mislim da imamo obavezu prema američkom narodu da pokušamo da dodjemo do kompromisa. Ali, ako predsednik kaže – 'nema polaganja računa, želim blanko ček sa ratom bez kraja', demokrate moraju da se suprotstave tome,» naglasila je Pelosi.

Mada predsednik ima široka ovlašćenja u pogledu komandovanja vojnim snagama, jedino Kongres može da donosi odluke o njihovom finansiranju.

XS
SM
MD
LG