Linkovi

Film Majkla Mora “Bolesnik” napada američku zdravstvenu zaštitu


Najnoviji film kontroverznog američkog reditelja Majkla Mura premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu u Francuskoj. Mur je poznat po oštroj kritici američke kulture. Ovog puta njegova kritika je upućena američkom sistemu zdravstvene zaštite. Kako se izveštava, američka vlada vodi istragu o tome da li da protiv njega podigne optužnicu.

Majkl Mur je veoma popularan na Kanskom filmskom festivalu. Kad je njegov film juče premijerno prikazan u Kanu sala je bila dupke puna. Film se zove ”Bolesnik“ i njegova poruka je da sistemom zdravstvene zaštite u Americi vlada gramzivost privatne industrije. U filmu se postavlja pitanje zašto 50 miliona Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje i zašto mnogi koji ga imaju još uvek imaju problema da se leče. Mur je na konferenciji za štampu rekao kako se nada da će američka vlada shvatiti poruku:

”Duboko se nadam da će ljudi ovog puta slušati, jer neću da čekam deset - dvadeset godina da svi Amerikanci steknu univerzalno zdravstveno osiguranje, već želim da svi mi Amerikanci SADA zavirimo duboko u svoju dušu da bismo mogli da postanemo bolji gradjani sveta.“

Prethodni film Majkla Mura ”Farenhajt 9/11“ bio je kritičan prema predsedniku Bušu, posebno njegovoj reakciji na terorističke napade 2001. i prema američkoj invaziji na Irak. Taj film je odneo prvu nagradu na Kanskom festivalu 2004. Ovog puta, američka vlada očigledno budno prati Mura. Da bi snimio film ”Bolesnik“, on je otputovao na Kubu sa nekim spasiocima koji su se razboleli raščišćavajući ruševine kula bliznakinja u Njujorku nakon napada 11. septembra. On u filmu pokazuje da su oni lečeni na Kubi jer, kako tvrdi, nisu mogli da se leče u Sjedinjenim Državama. Američki Sekretaijat za finansije, prema izveštajima, istražuje da li je Mur prekršio zabranu putovanja u Kubu. Režiser kaže da bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu, dok američka vlada ne komentariše. Film “Bolesnik” treba da počne da se prikazuje u Sjedinjenim Državama krajem juna.

XS
SM
MD
LG