Linkovi

Osam američkih vojnika izgubilo život u nekoliko odvojenih napada u Iraku - Toni Bler u Bagdadu


Osam američkih vojnika izgubilo je život u nizu napada u Iraku, novi je bilans koji je danas saopštila američka vojska. Dva vojnika američkih snaga ubijena su u petak kada je njihova patrola na severozapadu Bagdada napadnuta bombom i lakim naoružanjem, navela je vojska. Dva vojnika su u tom napadu ranjena. Treći vojnik ubijen je istog dana u borbama u provinciji Anbar, saopštili su vojni zvanicnici. Četvrti vojnik je ubijen u petak dok je patrolirao Bagdadom. Peti vojnik danas je nastradao kada je njegova patrola naletela na
minu postavljenu duž puta južno od iračke prestonice. U tom napadu ranjena su tri američka i dva iračka vojnika. Vojska je saopštila i da su u petak tri američka vojnika u provinciji Dijali nastradala u eksploziji koja se dogodila u blizini njihovog vozila. U Iraku su od invazije zemlje 2003. poginula najmanje 3.412 američka vojnika.

Najmanje 15 civila ubijeno u istočnom Iraku

Najmanje 15 civila, kurdskih šiita, ubijeno je danas u napadu naoružanih muškaraca u uniformana, u centru jednog sela na istoku Iraka, saopštile su službe bezbednosti i lokalne vlasti.

"Naoružani muškarci su se predstavili kao pripadnici snaga bezbednosti i oko šest sati ujutro upali u selo Kara Lus, pet kilometara od Mandelija. Pretresli su kuće, izdvojili muškarce od žena i dece i otvorili vatru a muškarce", rekao je general Nazem Šarif, komandant graničara provincije Dijale.

Prema njegovim rečima, "ubijeno je ukupno 15 ljudi". General Šarif je rekao i da je napad izveden u ime Islamske države u Iraku - alijanse ekstremističkih sunitskih grupacija koje su povezane sa iračkim ogrankom terorističke mreže Al-Kaida.

Bler u iznenadnoj poseti Bagdadu

Britanski premijer Toni Bler doputovao je danas u iznenadnu posetu Bagdadu, koja će najverovatnije biti njegova poslednja poseta Iraku pre nego što krajem juna napusti
funkciju. Bler se u Bagdadu odmah po dolasku sastao s iračkim premijerom Nurijem Al-Malikijem, a potom i sa predsednikom Iraka Džalalom Talabanijem. Neposredno uoči potvrde Blerove posete, tri puta je granatirana utvrđena Zelena zona u kojoj su smeštene iračke institucije i britanska i američka ambasada. U napadu je jedna osoba ranjena, saopšteno je iz američke ambasade.

Bler je na konferenciji za novinare posle razgovora s Al-Malikijem i Talabanijem rekao da veruje da se bezbednost poboljšava u Iraku, ali da je nasilje i dalje deo stvarnosti u toj zemlji.

"Irak je oslobođen strašne diktature Sadama Huseina i sada postoje pokušaji da se zemlja na razne načine potčini uz pomoć terorizma i nasilja", rekao je Bler pošto se privatno sastao s iračkim liderima.

Bler je novinarima preneo da je Al-Malikija i Talabanija uverio da će Britanija nastaviti da im pruža podršku i posle njegovog odlaska sa mesta premijera. Pozvao ih je da ubrzaju proces pomirenja sukobljenih zajednica Iraka i pojačaju napore kako bi u političke procese uveli plemenske vođe i druge grupe povezane sa nasiljem. Današnja Blerova poseta Iraku je osma po redu od marta 2003, kada je izvršena invazija na tu zemlju. Toni Bler će premijersku funkciju napustiti 27. juna, posle 10 godina na mestu premijera. Kao saveznik američkog predsednika Džordža Buša, Bler i dalje brani rat u Iraku. Britanske trupe su, uz američke, učestvovale u invaziji na Irak i rušenju režima Sadama Huseina u martu i aprilu 2003. godine.

U napadu u Avganistanu poginula tri nemačka vojnika

Trojica nemačkih vojnika i četiri civila poginula su danas u samoubilačkom napadu u
provinciji Kunduz na severu Avganistana, saopštili su zvaničnici. Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u trenutku kada je vojna patrola prolazila centralnim ulicama grada Kunduz, rekli su zvaničnici. Četiri civila poginula su u napadu, dok je 14 osoba ranjeno, uključujući i dva nemačka vojnia. Avganistanski zvaničnici optužuju talibane za današnji napad.

XS
SM
MD
LG