Linkovi

Intenzivna kampanja za predsedničke izbore 2008. počela rano


Predsednička kampanja 2008. godine počela je rano i intenzivno, ukazuje u narednom osvrtu saradnik Glasa Amerike Džim Meloun.

Naredni predsednički izbori se održavaju za godinu ipo dana, ali pretendenti iz obe vodeće političke stranke već vode žustru kampanju za Belu kuću. To nije iznenadjenje za Krega Kroforda, političkog analitičara časopisa Kongresni tromesečnik:

”Radi se o vakumu vlasti, a vlast se gnuša vakuuma, te je stoga žurba da se on popuni. Pored toga mediji jedva čekaju da izveštavaju o kampanji. Mislim da su je i oni na neki način pospešili.“

Demokrate veruju da će 2008. biti godina kada će oni ponovo preuzeti Belu kuću, nakon dva mandata predsednika Buša. Senator iz Njujorka Hilari Klinton je favorit medju predsedničkim pretendentima te stranke i njen prioritet je, kako kaže, okončanje rata u Iraku.

”Ukoliko predsednik Buš ne povuče naše snage iz Iraka pre no što napusti položaj u Beloj kući, ja ću to učiniti kad postanem predsednik počev od dana inauguracije.“

Osmoro demokratskih pretendenata se protivi ratu, ali zastupa različita mišljenja o tome koliko bi brzo američke trupe trebalo da napuste Irak.

Bivši senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, na trećem je mestu po popularnosti. Istu popularnost uživa i bivši potpredsednik Al Gor koji je, medjutim, više puta ponovio da se neće kandidovati za predsednika. Analitičar Kreg Kroford kaže da je zbog toga senator Hilari Klinton u veoma jakoj poziciji.

”Kako stvari sada stoje, Hilari Klinton bi trebalo da bude naredni predsednik. Ne kažem da se odnos snaga neće promeniti, ali u ovom trenutku ona ima sve preduslove ne samo da osvoji nominaciju svoje stranke već i predsednički položaj.“
Na republikanskoj strani deset takmičara nastoji da stekne nominaciju svoje stranke. Devet njih podržava predsednikovu politiku u Iraku. Prema anketama, i dalje vodi bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani jer ga mnogi republikanci vide kao snažnog lidera kad je u pitanju nacionalna bezbednost zbog njegovog angažmana nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

”Ako budemo mahali belom zastavom i dali neprijatelju raspored za povlačenje naših snaga, dovešćemo Sjedinjene Države u defanzivni položaj.“

Medjutim, Djulijani je izložen kritici svojih republikanskih rivala koji osporavaju njegova konzervativna načela, posebno kad su u pitanju pravo na abortus, kontrola oružja i prava homoseksualaca. Djulijanija po popularnosti sledi senator iz Arizone Džon Mek Kejn, najglasniji zagovornik nove bezbednosne strategije predsednika Buša u Iraku, mada ankete ukazuju da se većina Amerikanaca protivi ratu.

Bivši senator iz Tenesija Fred Tompson i bivši spiker Predstavničkog doma Njut Gingrič iz Džordžije, još uvek nisu odlučili da li da se kandiduju. Analitičar Kreg Kroford kaže da u republikanskom taboru možda ima još mesta za kandidata koji bi privukao konzervativne grupe koje su baza biračkog tela Republikanske stranke. Tompson bi mogao da se priključi trci u roku od nekoliko nedelja dok će Gingrič doneti odluku u septembru.

XS
SM
MD
LG