Linkovi

Diplomatski predstavnici SAD i Irana najavljuju sastanak o Iraku za 28. maj


Američki funkcioneri kažu da će američku stranu na razgovorima predstavljati ambasador u Iraku, Rajan Kroker, i da će taj susret predstavljati test iranske deklarisane želje da Irak bude stabilna i miroljubiva zemlja. SAD i Iran ne održavaju diplomatske odnose od 1979.

Medjutim, dve zemlje su imale povremene kontakte, a administracija predsednika Buša od 2005. ukazuje da je spremna za razgovore o Iraku preko takozvanog bagdadskog kanala. Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki, prvi je saopštio datum sastanka tokom posete Islambadu, rekavši da je glavni problem u Iraku prisustvo stranih snaga predvodjenih SAD.

A portparol Stej departmenta Šon Mekormak je poručio sledeće:

Mi tražimo od Irana konkretne akcije koje bi pomogle da se obezbede veća stabilnost i bezbednost u Iraku. Mi smo očigledno zabrinuti zbog podrške koju Iran pruža pobunjenicima u podmetanju eksplozivnih naprava, i militantima koji podstiču sektaško nasilje. To će biti prioritetna pitanja na razgovorima.”

Iran nije saopštio ko će zastupati Teheran na razgovorima sa ambasadorom Krokerom pošto Iran nema diplomatsku misiju u Bagdadu. Iranski ministar inostranih poslova Motaki je rekao da će irački funkcioneri takodje prusustvovati prvom sastanku sa Krokerom u cilju da se uspostavi format za dalje diskusije.

Predstavnik Mekormak je rekao da ne isključuje mogućnost daljih razgovora preko takozvanog bagdadskog kanala, ali da nije planiran sastanak izmedju državnog sekretara Kondolize Rajs i Motakija.

Rajsova je rekla da su SAD spremne za otvoreni dijalog sa Iranom koji bi obuhtavio i druga pitanja, pod uslovom da Teheran prihvati zahteve Saveta bezbednosti UN.

Nastavlja se potraga za trojicom otetih vojnika

Američka vojska je saopštila da su irački vojnici uhapsili još 16 osumnjičenih terorista u potrazi za trojicom američkih vojnika za koje se veruje da su ih prošle nedelje oteli ekstremisti povezani sa Al-Kaidom.

U saopštenju se navodi da su iračke snage, uz podršku američkih vojnih savetnika, uhapsile osumnjičene na osnovu dojava koje su dobili od iračkih meštana. Hiljade vojnika tragaju za nestalim Amerikancima a američka vojska nudi nagradu od 200,000 dolara za informaciju o njima.

Za to vreme, iračka policija je saopštila da je u eksploziji bombe u blizini jednog mosta na jugoistoku Bagdada ubijeno najmanje dvoje ljudi a ranjeno još petoro. Eksplozija se dogodila blizu ulaza na most u Dijali, koji je oštećen u bombaškom napadu prošle nedelje.

Irak suočen sa kolapsom

Britanski istraživački institut, Chatam House iz Londona, u novom izveštaju upozorava da je Irak suočen sa očiglednim kolapsom i rasparčavanjem. Ističe se da je iračka vlada već uglavnom bespomoćna i nema značaj u mnogim delovima zemlje.

Menadžer programa za Bliski istok, Majkl Lou, kaže da se u Iraku ne vodi jedan građanski rat, nego je u toku mnoštvo građanskih ratova i pobuna. Iako se u izveštaju tvrdi da nova vojna taktika nije smanjila nasilje, predviđa se da iračke bezbednosne snage neće biti u stanju da opstanu posle povlačenja multinacionalnih snaga.

Ipak, američki ambasador u Iraku, Rajan Kroker, izjavio je u Bagdadu da ga hrabri to što eksplozije automobila bombi nisu izazvale obnavljanje rasprostranjenog sektaškog nasilja. Ambasador Kroker je rekao da iračka vlada postiže napredak u pogledu ispunjenja političkih zahteva koje je postavio Vašington.

XS
SM
MD
LG