Linkovi

Mini filmovi - format namenjen ljudima u pokretu


U današnje vreme, čini se da svaki element industrije zabave postaje sve veći. Budžet filmova je sve veći, setimo se samo 250 miliona dolara za treći deo Spajdermena, a sve su veći i ekrani plazma televizora. Nasuprot tome, neki autori snimaju filmove u minijaturnom formatu – namenjene savremenim ljudima u pokretu, koji film mogu da pogledaju dok čekaju avion, ili sede u javnom prevozu...

Rediteljka Maria Madjenti nedavno je snimila film o svom psu...

U pitanju je mali pas – i mali film, dug svega nekoliko minuta i snimljen da bi se gledao na ekranu mobilnog telefona od pet santimetara.

«Najveći je izazov naći priču koja ima smisla u tako malom formatu,» kaže Maria.

U Bruklinu, Kori Mekabi je snimio svoj mali film nazvan «Rino».

«Film je trebalo da se pušta na telefonima u 215 zemalja tako da nije mogao da se oslanjan a dijalog. Nije smeo da bude uvredljive sadržine, a traženo je trajanje od tri do pet minuta» kaže Kori.

Predstavnici mobilne telefonije smatraju da mali ekrani imaju veliki potencijal...

«Danas, samo 4% naših potrošača u SAD gleda neku vrstu videa na svojim mobilnim telefonima, ali video umetnost je prožela našu kulturu, ljudi vole da gledaju video snimke».

Gledamo insert iz kratkometražnog filma koji su snimili reditelji filma «Mala Mis Sanšajn». NATS

Tu su muzika i slika bez reči, pravi primer novog formata koji se često naziva video-snek ili video užina...

«Za nas filmske umetnike to je uzbudljivo jer retko dobijamo priliku da radimo kratke filmove koji nisu reklame», kaže Maria Madjenti.

Mali filmovi su umetnička forma u nastanku.

«Mislim da su mogućnosti ovog formata – beskonačne. U ovom trenutku na svetu ima više malih nego velikih ekrana..» ističe Kori Mekabi.

Svet filmova na mobilnim telefonima sigurno ima svog Stivena Spilberga koji samo čeka da bude otkriven...

XS
SM
MD
LG