Linkovi

Više od 30 mrtvih u napadu automobilom bombom u pokrajini Dijala


Iračka policija navodi da je u eksploziji automobila-bombe u jednoj šiitskoj enklavi u nemirnoj pokrajini Dijala, severoistočno od Bagdada, poginulo najmanje 32 ljudi, a da su desetine ranjene.

Lekari navode da su brojni ranjenici imali problema sa disanjem, što ukazuje da je uz eksploziju takođe ispušten toksični gas - hlor.

Bomba je eksplodirala kraj tržnice u gradu Abu Dajdah, oko 40 kilometara od Bakube, uporišta sunitskih pobunjenika.

Na jugu, u gradu Nasiriji, najmanje devet osoba je ubijeno u oružanom sukobu iračkih bezbednosnih snaga sa šiitskim paravojnim fomacijama lojalnim radikalnom svešteniku Moktadi al Sadru.

Funkcioneri službi bezbednosti ističu da se napad dogodio pred zoru, kad je policija pritvorila dvojicu pripadnika paravojnih snaga osumnjičenih za napade na iračke i američke trupe.

U Bagdadu, američki zvaničnici su saopštili da su dva Iračanina poginula kada je 10 minobacačkih granata pogodilo čvrsto utvrđenu Zelenu zonu. U međuvremenu, portparol američke vojske, general-potpukovnik Vilijam Koldvel, izjavio je da pripadnici američkih i iračkih snaga čine sve što je moguće da pronađu tri američka vojnika, koje su po svemu sudeći oteli ekstremisti povezani sa Al Kaidom.

Senat protiv oročavanja budžeta za operacije u Iraku

Američki Senat je danas odbacio amandman kojim bi finansiranje američkih vojnih operacija u Iraku bilo obustavljeno u martu sledeće godine.

Protiv tog amandmana koji su predložile demokrate glasalo je 67 senatora, dok se za njega izjasnio samo 21 senator. Senat će takodje glasati o drugim amandmanima na zakonski predlog o finansiranju vojnih opearcija U Iraku.

Posmatrači veruju da će rezultati današnjeg glasanja biti indikator u pogledu orijentacije budućeg zakonskog predloga o finansiranju vojnih operacija u Iraku koji bi Senat trebalo da usvoji. Predsednik Buš je stavio veto na prvobtini zakonski predlog kojim je finansiranje bilo povezano sa povlačenjem američkih trupa iz Iraka.

Princ Heri ostaje u Britaniji

Britanski princ Heri neće biti stacioniran u Iraku kao što je prethodno planirano zbog toga što su mu upućene pretnje smrću. General Ričard Danat je danas rekao da princ Heri neće biti stacioniran kao komandat trupa svog voda.

On je istakao da su pomente pretnje značile da su Heri i oni oko njega bili izloženi specifičnom riziku. U saopštenju ured princa Herija saopštava da je on razočaran što neće otići u Irak kao što je planirano.

U ranijim izveštajima je navedeno da su irački pobunjenici pretili da će oteti princa Herija.

XS
SM
MD
LG