Linkovi

Majer: Ako joj se ponudi nešto korisno Rusija bi odustala od veta


Jedna od tema razgovora američkog državnog sekertara Kondolize Rajs u Moskvi je bilo pitanje rešavanja statusa Kosova. Kolega Branko Mikašinović je o tome razgovarao sa Stivenom Majerom, stručnjakom za Balkan i profesorom političkih nauka na Nacionalnom vojnom koledžu, Stivenom Majerom.

MAJER: Kosovo je jedno od pitanja u kontekstu širih rusko-američkih odnosa koji se u poslednje vreme pogoršavaju u svetlu sve izraženjeg neuspeha američke politike u Iraku i rastuće ruske agresivnosti kao rezultat sve veće ekonomske nezavisnosti. Državni sekretar Rajs je u Moskvi zastupala stav o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo, dok Rusi postupaju u skladu sa svojim interesima. Naime, u principu Rusija namerava da uloži veto u Savetu bezbednosti; medjutim, ukoliko joj se ponudi nešto korisno, ona bi to prihvatila, ali nisam siguran šta bi to moglo da bude, i nisam siguran u postizanje bilo kakvog kompromisnog rešenja. Dakle, zapad bi morao da u ovom momentu ponudi nešto veoma značajno Rusima da bi odustali od veta, ali ne vidim šta bi to moglo da bude.

GLAS AMERIKE: Kakav uticaj bi nova ”proevrpska” vlada Srbije mogla da ima na stav EU, pa i SAD u pogledu budućeg statusa Kosova?

MAJER: Proevropska vlada u Srbiji će uzrokovati dalje podele u Evropskoj uniji, a razlog tome je da se demokratska uprava u Beogradu ne može smatrati neprijateljskom, te će neke zemlje kao što su Slovačka, Rumunija, Španija i druge, koje imaju potencijalne separatističke probleme, sa daleko većom zebnjom gledati na nezavisno Kosovo, odnosno šta to znači oduzeti deo teritorije jedne suverene zemlje. Da je Srbija dobila antizapadnu i antievropsku vladu tim zemljama bi bilo daleko teže da se usprotive Ahtisarijevom predlogu i stavu drugih zemalja Evropske unije, kao što su Francuska ili Nemačka. Drugim rečima, proevropska vlada u Beogradu je od pomoći jer se ne radi o čvrstorukaškoj vladi, što bi otežalo Rumuniji i Slovačkoj da kažu da podržavaju Beograd. Sto se tiče SAD, prozapadna vlada u Beogradu je svakako plus, mada nisam siguran koliko će to promeniti stav Vašingtona prema Kosovu.

GLAS AMERIKE: Šta bi moglo da se desi ako bi nova rezolucija u Savetu bezbednosti bila prihvaćena ili odbačena, u slučaju da Rusija uloži veto?

MAJER: Ako Savet bezbednosti usvoji rezoluciju, koja bi bila nametnuta Srbiji, brojne zemlje bi priznale nezavisnost Kosova, dok druge poput Rusije to ne bi učinile. Drugo, nezavisnost Kosova bi dovela do dalje političke fragmentacije regiona, odnosno potencirala bi mogućnost odvajanje zapadnog dela Makedonije, odvajnje Republike Srpske, severnog dela Kosova, ili Preševske doline, itd. Treće, takva odluka bi mogla da podstakne dalje nacionalističke tendencije, kao što je nedavno osnivanje organizacije ”Car Lazar” sa ciljem ”oslobadjanja“ Kosova. Ako Rusi stave veto na novu rezoluciju, moglo bi da dodje do jednostrane deklaracije nezavisnosti Kosova, što bi dovelo zapad u nezavidnu situaciju u pogledu dalje političke nestabilnosti, a to bi moglo da ide u prilog Beogradu, jer bi zapad bio konačno pirmoran da krene putem kompromisa.

XS
SM
MD
LG