Linkovi

Republikanski predsednički kandidati agresivniji u drugoj debati


Nakon više meseci relativno tihe debate, 10 pretendenata Republikanske stranke počeli su da nastupaju agresivnije jedan prema drugome u okviru kampanje za predsedničke izbore 2008.godine.

U najnovijoj debati koja je održana u Južnoj Karolini i koju je prenosila TV mreža FOKS, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani je možda pomogao sebi izjavom o terorističkim napadima na Sjedinjene Države 2001. Djulijani je odgovorio na komentar kongresmena iz Teksasa Rona Pola o korenima napada 11. septembra. Pol je rekao da je Amerika bila napadnuta zato što je angažovana na Bliskom istoku bombardujući povremeno Irak poslednjih deset godina.

”To je neverovatna izjava. Kao neko ko je preživeo napade 11. septembra, ne mogu da verujem da čujem kako smo mi to sebi priredili zato što smo napadali Irak. Nikada do sada nisam čuo ništa slično, a čuo sam prilično apsurdna objašnjenja za napade 11 septembra.“

Bilo je i drugih primera agresivnijeg tona medu republikanskim takmičarima. Senatoru iz Arizone, Džonu MekKejnu je postavljeno pitanje o njegovom protivljenju torturi u ispitivanju terorističkih pritvorenika kao i njegovom obećanju da će zatvoriti teroristički pritvorni centar u američkoj pomorskoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

”Kada je reč o korišćenju torture - onoliko koliko bismo dobili od torture, izgubili bismo u javnom mnjenju.

Bivši guverner države Masačusets Mit Romni se takodje usprotivio upotrebi torture kako bi dobio informacije o eventualnom terorističkom napadu. Medjutim, Romni je rekao da će se založiti da zatvor u zalivu Gvantanamo ostane otvoren i da se udvostruči broj osumnjenih za terorizam koji su tamo držani.

Bivši guverner Virdžinije, Džim Gilmor, rekao je da neki favoriti medju republiakncima pokušavaju sebe da prikažu većim konzervativcima nego što jesu. Gilmor je naveo Djulijanijevu podršku pravu na abortus i činjencu da je Romni svojevremeno podržavao to pravo, ali mu se sada protivi. Gilmor se takodje primetio da se MekKejn prvobitno protivio programu predsednika Buša za smanjenje poreza.

Drugi manje poznati republikanski pretendent, kongresmen iz Kolorada Tom Tankredo je optužio Djulijanija, MekKejna i Romnija da nisu dovoljno oštri po pitanju zaustavljanja priliva ilegalnih imigranata u Sjedinjene Države. Politički analitičar iz Virdžinije Leri Sabato rekao je da je druga debata republikanskih kandidata pokazala spremnost nekih od njih da se kritikuju svoje protivnike.

”Oni nisu do večeras napadali jedni druge, ali su ovog puta to učinili. Mislim da je MekKejn pretrpeo izvesne udrarce, kao i Romni. Neki od slabijih kandidata su takodje pogodjeni, ali za njih to ne igra veliku ulogu.“

Najnovije ankete pokazuju da Djulijani vodi medju republikancima ispred MekKejna i Romnija, dok iza njih sledi preostalih sedam kandidata.

XS
SM
MD
LG