Linkovi

Kosovo, evropske integracije i saradnja sa Haškim sudom - prioriteti vlade Srbije


Nakon gotovo četiri meseca od izbora, Skupština Srbije je u utorak pred ponoć konačno potvrdila novi sastav Vlade. Koalicionu vlast čine: stranka predsednika Borisa Tadića (DS), premijera Vojislava Koštunice (DSS), G 17 plus i Nova Srbija (NS).

Borba za Kosovo unutar Srbije, evropske integracije, saradnja s Haškim tribunalom, socijalna i ekonomska politika, borba protiv kriminala i korupcije. Tih pet prioriteta nove vlade izneo je premijer Koštunica ponavljajući kako će svako moguće jednostrano priznavanje nezvisnosti Kosova od strane neke države biti tretirano kao neprijateljski čin.

Rekao je da je "status kandidata za EU je prvi i kratkoročni cilj vlade" ističući da je zbog toga bitno uspešno okončati saradnju s Tribunalom u Hagu u najkraćem roku što je, kako je naglasio, pre svega u interesu Srbije.

Vlada je izabrana sa 133 glasa "za", pola sata pre isteka tromesečnog zakonskog roka, a položila je zakletvu petnaestak minuta pre ponoći.

Izboru je prehodila smena predsednika Skupštine, Radikala Tomislava Nikolića, koju je kao ustupak za formiranje Vlade tražila stranka predsednika Tadića.

Koštunica: Vlada garant stabilnosti i razvoja

"Srbiji je potrebna stabilnost, a nje nema bez stabilne vlade i uveren sam da sa ovom vladom nalazimo na putu koji joj garantuje dalji razvoj", kazao je Koštunica novinarima u je ocenio da Srbiju čeka iskušenje kada je u pitanju budući status Kosova i Metohije i dodao da će se, uz pomoć nove Vlade, poštovati Povelja UN.

Premijer je izrazio očekivanje da će pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU biti nastavljeni.

"Srbija očekuje od nove demokratske vlade da odmah prione na posao ostvarivanja prioriteta: odbrane državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, završetak saradnje sa Haškim tribunalom, borbe protiv kriminala i korupcije i ostvarivanje uslova za bolji život svih gradjana Srbije na putu ka EU", istakao u čestitci povodom izbora vlade predsednik Srbije Boris Tadić.

Đelić očekuje usvajanje budžeta u junu

Novoizabrani potpredsedenik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je u utorak uveče da su izmene zakona o budžetskom sistemu prvi zakon koji vlada mora da predloži kako bi privremeno finansiranje države bilo utemeljeno na zakonu, a da će novi budžet biti usvojen najkasnije do kraja juna.

Govoreći o poesti evropskog komesara za proširenje Oli Ren Beogradu u sredu, Djelić je rekao da će biti odblokirani pregovori o Sporazumu i stabilizaciji. "Ren dolazi sa tim odličnim vestima u Beograd".

"To znači da ćemo u roku do nekoliko nedelja, najviše nekoliko meseci zaključiti taj sporazum, što je poslednja stepenica pred dobijanje zvaničnog statusa zemlje kandidata za ulazak u EU", dodao je Djelić.

"To je krunski zadatak ove vlade. Da bi to dobili moramo da saradjujemo s Haškim tribunalom, a rešili smo da to i uradimo", istakao je Đelić.

XS
SM
MD
LG