Linkovi

Kanadska kompanija Tomson kupila Rojters za 17 milijardi dolara


Jedna od najpoznatijih svjetskih informativnih kuća, Rojters (Reuters), prihvatila je ponudu kanadskog rivala, kompanije Tomson (Thomson) koji će za 17 milijardi dolara preuzeti vlasništvo nad, sada najvećim svjetskim provajderom finasijskih podataka.

Prema informacijama iz Aprila, procjenjeno je da su Rojters (23 odsto) i Tomson (11 odsto) pokrivali 34 odsto svjetskog tržišta, procenat više od američkog Blumberga (Bloomberga), koji je sada dobio vrlo ozbiljnog rivala.

Sjedinjena kompanija u kojoj će se naći finanisjsko odjeljenje Tomsona i Rojtersovi finansijski i medijski ogranci zvaće se Rojters, dok će Tomsonovi ostali servisi, među kojima su legalni, poreski, računovodstveni, naučni i servis zdravstvene zaštite zvati Tomson-Rojters Profešnal. Dionicama ujedinjene kompanije će se trgovati na berzama u Torontu i Londonu, a šef kompanije će biti dosadašnji prvi čovjek Rojtersa Tom Glocer. Tomsonovo dosadašnji predsjednik i izvršni direktor Ričard Herington odlazi u penziju.

Vudbridž (Woodbridge) u čijem je vlasništvu bilo 70 odsto dionica Tomsona, biće vlasnik 53 odsto kombinovanog biznisa, dok će dioničari Rojtersa držati nepunu četvrtinu akcija.

U pregovorima o sjedinjavanju dvije kompanije, prevagnuo je zajednički zaključak da će se time uštedjeti oko pola milijarde dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG