Linkovi

Dajmler prodaje 80 odsto akcija u Krajsleru


Svi vodeći berzanski indeksi u Njujorku ostvarili su umjeren rast već u prvim satima po otvaranju berze. Investitori na Vol stritu pozitivno su, dakle, reagovali na vijest o prodaji kontrolnog paketa akcija autoindustrije Krajsler.

Treći po veličini proizvođač automobila iz Detroita, Krajsler, mijenja vlasnika. Njemačko-američka kompanija Dajmler Krajsler prodaje većinu svojih dionica u Krajsler grupi privatnom akcijskom fondu Serberus Kapital Menađžment (Cerberus Capital Management).

Taj fond, čija je specijalnost oporavak i restruktuiranje posustalih velikih korporacija, platiće 7 milijardi i 400 miliona dolara za 80 odsto akcija u Krajsleru, dok će dosadašnji vlasnik - njemački Daimler zadržati petinu vlasništva.

Diter Zeče, izvršni direktor Dajmler Krajslera rekao je da će dogovoreni aranžman stvoriti ekonomske pretpostavke za novi početak – i u Dajmleru i u Krajsleru.

Dajmlerova investicija u Detroitu bila je neisplativa. Od 1998. kada je za Krajsler platio 36 milijardi dolara, kompanija je kontinuirano bilježila gubitke. Samo u protekloj godini minus je biop veći od milijardu dolara.

Ferdinand Dudenhofer, stručnjak za automobilsku industriju sa univezerziteta primjenjenih nauka u Gelzenkirhenu smatra da je Krajsler čitavu deceniju bio veliko breme za Mercedes i da je zbog toga veoma dobro što se ovaj loš brak zavrašava. Mercedes se sada može fokusirati na tržište prvoklasnih vozila – tamo gdje je poznat i priznat, kaže Dudenhofer.

Prodajni aranžman omogućava Dajmleru da veliki teret socijalnih i penzijskih dažbina, težak oko 18 milijardi dolara prenese na drugoga. Fond Serberus Kapital Menađžment očekuje da bi Krajsler ponovo mogao da bude profitabilan. Novi vlasnik će, kako se najavljuje, u okviru novog programa oporavka otpustiti oko 13.000 radnika i zatvoriće nekoliko fabrika.

Krajsler je svoje radnike plaćao bolje od konkurenata, poput Tojote. Novi vlasnik će nastojati da tu praksu promijeni, a sindikat – koji je jutros podržao kupoprodajni aranžman, najavljuje da će se boriti da očuva sadašnje plate i beneficije zaposlenih.

XS
SM
MD
LG