Linkovi

Oprečni zahtjevi SAD i Evropske unije prema Crnoj Gori u pogledu Člana 98


Nakon što je evropski komesar za proširenje Oli Ren zastražio od crnogorskog premijera Željka Šturanovića da Crna Gora ne ratifikuje, odnosno da raskine sporazum "Član 98" sa Sjedinjenim Američkim Državama, u Podgorici vlada prava zabuna oko toga šta činiti sa spornim aktom.

Nakon što je evropski komesar Oli Ren od crnogorskog premijera tražio da preduzme akciju da Crna Gora ne ratifikuje, te da raskine ovaj sporazum, ali i poručio SAD da ne "navode" zemlje kandidate za članstvo u Evropskoj uniji na teške situacije, zvanična Podgorica našla se na velikom ispitu.

U izjavi nakon susreta sa Renom, objavljenoj na internet stranici crnogorske Vlade, premijer Željko Šturanović je kazao da je evropskom komesaru objasnio da potpisivanje sporazuma ne znači da Crna Gora odustaje od članstva u EU. U izjavi se ne pominje da je Ren tražio raskidanje sporazuma.

S druge strane, prenosi se izjava pomoćnika američkog državnog sekretara Nikolasa Bernsa koji je rekao da Sjedinjene Američke Države očekuju da crnogorski parlament potvrdi sporazum “Član 98”.

Berns u izjavi podgoričkom listu Republika nije želio da kaže da li stavljanje van snage tog dokumenta znači i obustavljanje američke vojne pomoći Crnoj Gori, ali joj je izrazio zahvalnost i podršku zbog potpisivanja "Člana 98".

I dok je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović juče rekao kako ne očekuje negativnu reakciju Brisela zbog potpisivanja tog akta, crnogorska ambasadorka pri EU Slavica Milačić, upitana da li očekuje da će Evropska komisija u novembarskom izvještaju o progresu Crne Gore kritikovati tu državu zbog potpisivanja Sporazuma "član 98" sa SAD, podsjetila je na stav EU da svi potpisani sporazumi moraju biti u skladu sa vodećim principima Unije iz septembra 2002. godine.

Za to vrijeme u Crnoj Gori nezavisni analitičari smatraju da je EU nepravedna prema Crnoj Gori jer zbog istog potpisa nije kritikovala čak ni neke svoje članice, kao što je Rumunija. Narodna stranka pozdravila je poziv evropskog komesara Oli Rena da Crna Gora ne ratifikuje, odnosno raskine sporazum "Član 98" jer potpis na taj akt ocjenjuje kao "antievropski čin ". Renov stav pozdravlja i Liberalna partija zato što
“put evropskih integracija i atlanskih integracija preko NATO nisu kompatibilni procesi”. Mobilni telefoni predstavnika vlasti danas su bili isključeni.

XS
SM
MD
LG