Linkovi

Krštenica Amerike - geografska mapa stara 500 godina


Preko puta zgrade Kapitola u Vašingtonu nalazi se Kongresna biblioteka. Hiljade posetilaca svakodnevno razgleda biblioteku ili koristi njene ogromne kolekcije. Pored miliona knjiga, časopisa i članaka, biblioteka poseduje i više od pet miliona mapa, 75 hiljada atllasa i preko 500 globusa. Na nedavnoj svečanosti biblioteka je proslavila dodatak pravog dragulja svojoj kolekciji. Radi se o velikoj mapi sveta staroj 500 godina. Saradnik biblioteke, Džon Hesler, objašnjava značaj mape nemačkog kartografa Martina Valdzemilera iz 1507. godine.

"Ovu mapu zovemo krštenicom Amerike. Iz više razloga, ali najviše zbog toga što se Amerika po prvi put pojavljuje na jednoj mapi.“

Ona je prikazana ovde - na južnom delu kopnene mase u donjem levom ćošku. Za naučnike ova mapa otvara niz pitanja.

“Mapa po prvi put prikazuje južnoamerički kontinent, koji je odvojen od Azije, kao i Pacifik. Ono što intrigira naučnike i predstavlja misteriju i izvor spekulacija je činjenica da je mapa objavljena pre nego što je Pacifik bio otkriven .”

U vodiču koji je objavljen u isto vreme kartograf Valdzemiler je takodje dao imena kontinentima.

“On je prvi nazvao Ameriku - Amerikom. To se pojavljuje u ovoj maloj knjižici. U vodiču, on takodje objašnjava zašto je novom kontinentu dao ime Amerika - po otkrivaču Amerigu Vespučiju.”

Prvobitno je više od hiljadu kopija mape bilo štampano, ali je ova kopija jedina za koju se zna da postoji. Intereseantno je da je ona cela i savršeno očuvana. Valdzemilerova mapa sveta biće izložena u Kongresnoj biblioteci kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG