Linkovi

Gradi se novi bejzbol stadion u Vašingtonu


Svi oni koji ovih dana prolaze ulicom Saut Kapitol u američkoj prestonici, mogu da vide kako nastaje školjka novog stadiona Vašington Nešnalsa. Ono što ne mogu da vide je baza u zemlji, koja je već smeštena tamo gde će biti i kada postane fokus svih navijača, koji napune stadion.

Četiri stotine građevinskih radnika rade u dve smene, a uskoro će ih biti i cela hiljada. Temelj je počeo da se postavlja u maju 2006, u blizini reke Anakostija, na udaljenosti manjoj od dva kilometra od Nacionalnog mola. Konstrukcija bi trebalo da bude gotova do jula, a stadion spreman za sledeću sezonu.

Godinu dana pre zvaničnog otvaranja, funkcioneri Vašington Nešnalsa organizovali su specijalnu turu za predstavnike medija. Predsednik kluba, Sten Kasten kaže da mu stalno postavljaju isto pitanje – da li će stadion biti završen na vreme?

"Ne smete uopšte da sumnjate da će se ovaj stadion otvoriti u aprilu 2008", kaže je Kasten.

Izgradnja će koštati 611 miliona dolara, a sredstva su obezbeđena iz javnih fondova, s tim da će stadion biti iznajmljen timu. Očekuje se da će to biti mnogo više od običnog mesta na kome se igra bejzbol utakmica. Grad se nada da bi novi stadion mogao da doprinese oživljavanju te četvrti i donese mnogo poreskih prihoda.

Novi stadion zameniće sadašnji dom Nešnalsa, RFK stadion, koji je star 47 godina. RFK već neko vreme pokazuje svoje godine, a mnogi navijači jedva čekaju selidbu.

"Veoma sam uzbuđen zbog toga, biće super. Volim taj osećaj novog stadiona sa mnoštvom prijatnih dodataka. Nedostajaće mi RFK, ali definitivno jedva čekam novi stadion", kaže navijač Nešnalsa, Ros Feldman, dok Ajris Hendli ističe:

"Koliko god volela RFK, činjenica je da ovde nema luksuznih boksova i sa aspekta biznisa, novi stadion bi trebalo da pomogne. On je u skladu sa ostalim bejzbol stadionima koji se grade u zemlji".

Da budemo precizni, novi stadion imaće tri vrste luksuznih boksova. Najskuplji će koštati 400 hiljada dolara godišnje, biće vrlo dobro opremljeni i pružati izuzetan ugođaj.

Kapacitet novog stadiona biće 41 hiljada gledalaca, a njegova konstrukcija sastoji se uglavnom od betona i čelika. Tačnije, strukturu školjke čini čak 3.500 čeličnih stubova, između kojih će biti oko 44 hiljade kubnih metara betona.

Inspiraciju za spoljašnji izgled novog stadiona predstavljalo je istočno krilo vašingtonske Nacionalne galerije, a kada bude završen, novi stadion će biti remek delo građevinarstva i arhitekture.

"Mi uistinu gradimo poslednji u nizu vašingtonskih spomenika, zgradu koja će biti prepoznatljiva kao jedno od najboljih mesta za bejzbol u zemlji", ističe predsednik kluba Sten Kastan.

Kada je dan vedar, većina navijča na gornjim tribinama moći će da vide i zgradu američkog Kogresa, poznatiju kao Kapitol.

XS
SM
MD
LG