Linkovi

Melisa Bin: Većina Srba u Srbiji i ovde u Americi protiv Ahtisarijevog plana


Kopredsedavajuća Srpskog kokusa u američkom Kongresu, demokrata iz države Ilinois, Melisa Bin, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnula se na stav administracije prema budućem statusu Kosova i angažovnaju srpskog kokusa na eventualnoj modifikaciji Ahtisarijevog plana.

BIN: Mi održavamo dijalog sa članovima Kongresa i podstičemo zakonodavce da pristupe srpskom kokusu i pomognu u našim nastojanjima u svetlu tekućih dogadjaja u Srbiji. Mislim da je važno da angažujemo sagovornike, ponudimo im informacije i ukažemo na našu stranu priče.

GLAS AMERIKE: Kakav je u ovom momentu stav admdinistracije u pogledu budućeg statusa Kosova i da li očekujte ikakve promene?

BIN: Državni sekretarijat je jasno saopštio da podržava Ahtisarijev plan. Znam da se tome protivi većina Srba u Srbiji i ovde u Americi. Neki od nas su izneli svoje misšljenje, koje je suprotno stavu adminstracije, ali konačnu odluku o tome doneće Savet bezbednosti UN, što znači da tu odluku neće doneti Bela kuća.

GLAS AMERIKE: Kakve su mogućnosti da se pregovri o statusu Kosva nastave i da se modifikuje Ahtisarijev plan?

BIN: Ja i neki drugi članovi srpskog kokusa uputili smo pisma predsedniku Džordžu Bušu i državnom sekretaru Kondolizi Rajs i razgovarali sa zvaničnicima Stejt deparmtenta nastojeći da promenimo njihov stav. Ne vidim za sada neku osobitu aktivnost na tom planu i, kao što sam rekla, to nije odluka koju će doneti Bela kuća. Ono što srpski kokus može da učini i što čini jeste da obaveštavamo zainteresovane da budu svesni problema i da ga preispitaju.

GLAS AMERIKE: Kako sagledavate tekuće probleme u Srbiji i kakvu biste poruku uputili?

BIN: Znam da je Kosovo istorijski i emocionalno važno Srbima. Izuzimajući kosovski problem, ja ne vidim nikoga u američkoj administraciji od predsednika na dole koji ne vrednuje srpsko-američke odnose. Mislim da je to najvažnije i da Srbi to treba da imaju na umu i uvažavaju: ovde postoji vrlo iskrena zainteresovanost da se ide napred u svetlu zvaničnih diplomatskih odnosa izmedju dve zemelje, koji traju već 125 godina.

XS
SM
MD
LG