Linkovi

Pred Savetom bezbednosti suprotstavljeni predlozi nove rezolucije o Kosovu


Šef misije Saveta bezbednosti koja ja nedavno obišla Srbiju i Kosovo radi utvrđivanja činjenica u vezi sa primenom rezolucije 1244, belgijski ambasador Johan Verbeke, podneo je službeni izveštaj o nalazima misije i najavio početak pregovora o novoj rezoluciji za iduću nedjelju.

Verbeke je u svom izveštaju istakao da je stanje na Kosovu stabilno ali krhko, kao i da su albanska i srpska zajednica duboko podeljene i da žive odvojenim životima. Napredak u procesu povratka izbeglica je opisan kao «nezadovoljavajući» što je objašnjeno bezbednosnim problemima, nedostatkom slobode kretanja i nedostatkom ekonomskih preduslova.

U Verbekeovom izveštaju je navedeno da su strane izrazile potpuno oprečne stavove o budućem statusu Kosova ali i da su se obe strane saglasile da “status quo” nije održiv. Naglasivši da će do sledeće nedelje, kada treba da počnu pregovori o novoj rezoluciji, sve članice Saveta dobiti smernice iz svojih prestonica, Verbeke je rekao da očekuje rasplet narednih dana i nedelja, a da ne veruje da će u pitanju biti meseci.

Ambasadori su na sednici ocenili da je misija na Kosovu videla svu kompleksnost situacije i postojanje dubokog jaza izmedju stavova srpske i albanske strane.

Sednica Saveta praćena je konfrontacijom SAD, Nemačke i evropskih članica Saveta bezbednosti sa jedne i Rusije, na drugoj strani – oko nove rezolucije o Kosovu.

Ambasador SAD, Zalmaj Halilzad, rekao je novinarima da većina članica Saveta podržava plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Halilzad koji ovog meseca predsedava Savetom, istovremeno je nastojao da umanji šanse za ruski veto na američko-evropski predlog rezolucije.

Halilzad je ocenio da Ahtisarijev plan nema alternativu pošto, prema njegovim rečima, nudi nadzirano, kontrolisano rešenje i ulogu za medjunarodnu zajednicu, dok bi status kvo verovatno vodio do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin ocenio je, međutim, da su razlike izmedju američko-evropskog i ruskog predloga rešenja kosovskog statusa «nepomirljive».

«U ovom trenutku na stolu su dva dokumenta, a neki njihovi elementi se po mom mišljenju – ne mogu pomiriti» rekao je ruski ambasador.

Čurkin insistira na stavu da svako rešenje kosovskog statusa bude prihvatljivo i za Srbiju i naglašava značaj primene demokratskih standarda, što je predviđeno rezolucijom 1244.

Obraćajući se Savetu bezbednosti, francuski ambasador, Žan-Mark de la Sablijer, je rekao da je jedini način da se krene napred u rešavanju tog pitanja, obezbediti «novi status» za Kosovo. Sablijer je izrazio žaljenje što su stavovi dve strane "nepomirljivi", ali i ocenio da se ta činjenica "neće promeniti sa vremenom". On je rekao da UN na Kosovu moraju za cilj imati stvaranje multietničkog društva, "što zahteva i napore da se obezbedi povratak izbeglica i interno raseljenih lica".

"Jedini način da se to postigne je da obezbedi novi status za pokrajinu. Očuvanje statusa kvo predstavljalo bidestabilizirajući faktor", rekao je francuski ambasador.

Ambasador Kine Liu Ženmin izjavio je da pravilno rešavanje kosovskog pitanja predstavlja "veliki izazov za Savet bezbednosti, koji mora da razmisli kako da promoviše pomirenje i trajan mir na Balkanu, a da istovremeno obezbedi poštovanje medjunarodnog prava".

On je rekao da je, posredstvom misije, Savet bezbednosti "stekao direktna saznanja o dostignućima, teškoćama i očekivanjima naroda Kosova i o njihovim naporima u pravcu pomirenja, integracije i obnove".

"Ima i dalje mesta za kontinuiran napredak u pogledu sprovodjenja Rezolucije 1244 i dogovorenih standarda. Sveobuhvatno sprovodjenje važno je za dobrobit svih zajednica na Kosovu i ne sme biti žrtvovano iz političkih razloga", rekao je ambasador Kine.

Američka agencija AP, koja je imala uvid u oba nacrta rezolucije, objavila je da će američko-evropski predlog podržava Ahtisarijev plan nadgledane nezavisnosti za Kosovo, kraj misije UN u roku od četiri merseca po donošenju nove rezolucije i postavljanje novog medjunarodnog civilnog administratora. Taj predlog se oslanja na poglavlje VII Povelje UN.

Ruski predlog, na drugoj strani, takođe pominje okončanje misije UN i uspostavljanje medjunarodne civilne misije u kojoj će biti povećanu ulogu Evropske unije. Novu civilnu i vojnu misiju bi, prema tom predlogu, kontrolisao Savet bezbednosti. U Ruskom predlogu rezolucije ne pominje se nezavisnost Kosova, već se poziva na nastavak pregovora o statusu.

XS
SM
MD
LG