Linkovi

Premijer Velike Britanije, Toni Bler, objavio da se povlači u junu, posle 10 godina na funkciji


Britanski premijer Toni Bler izjavio je da će podneti ostavku 27. juna, posle 10 godina na položaju predsednika vlade i lidera Laburističke stranke. Bler je datum svog povlačenja objavio obraćajući se pristalicama Laburista u Sedžfildu na severoistoku Engleske.

Premijer je jutros o svojim planovima obavestio ministre iz svog kabineta, a ministar finansija Gordon Braun, koji će verovatno biti Blerov naslednik, pohvalio je njegovo, kako je rekao, «jedinstveno rukovodstvo».

Predsednik Buš je u Vašingtonu izrazio spremnost da saradjuje sa Gordonom Braunom. Buš je rekao da će mu nedostajati Bler koji je bio jedan od najbližih američkih saveznika u ratu u Iraku, što je umanjilo njegovu popularnost u Britaniji. U današnjem govoru, Toni Bler je branio neke od svojih kontroverznih odluka.

Toni Bler postao je britanski premijer 1997. posle gotovo 20 godina konzervativne vladavine u Britaniji. Pripisuju mu se zasluge za obnovu britanske ekonomije i tri uzastopne pobede Laburističke stranke na izborima.

Ove nedelje, bio je svedok formiranja mešovite vlade u Severnoj Irskoj, u kojoj će vlast deliti protestanti i katolici. Medjutim, rat u Iraku naneo je veliku štetu Blerovoj popularnosti.

Prema anketi objavljenoj u današnjem «Gardijanu», 44% Britanaca smatra da je Bler bio «dobar za Britaniju».

XS
SM
MD
LG