Linkovi

Buš: Pokušaćemo da se dogovorimo sa Kongresom


Predsednik Buš je rekao da će Bela kuća pokušati da se dogovori sa Kongresom o budžetskom predlogu za rat u Iraku koji sadrži merila za napredak u toj zemlji. Predsednik je danas izjavio da je svom šefu osoblja Džošui Boltenu dao ovlašćenje da sa Kongresom pronađe zajednički osnov za ta merila.

Među mogućim merilima o kojima se razgovara koja iračka vlada treba da ispuni, jesu i sporazumi o razrešenju sektaškog nasilja i prihodima od nafte.

Predsednik Buš je razgovarao sa novinarima posle sastanka iza zatvorenih vrata sa vojnim starešinama o situaciji u Iraku u Sekretararijatu za odbranu.

Predsednik je ponovo obećao da će staviti veto na zakonski predlog Predstavničkog doma kojim bi se predvidela sredstva za finansiranje američkih trupa u Iraku samo do jula.

Današnji sastanak je održan pošto je grupa umerenih republikanskih članova Kongresa imala juče, kako se navodi, neuobičajeno otvoren razgovor o Iraku sa predsednikom i njegovim pomoćnicima u Beloj kući. 11 zakonodavaca je predsedniku predočilo da rat u Iraku umanjuje izborne šanse Republikanske stranke i da raste nezadovoljstvo iračkom vladom.

Čejni okončao posetu

Američki potpredsednik Ričard Čejni je završio posetu Iraku obećavši da će američka misija u toj zemlji da se nastavi – uprkos tome što u se Sjedinjenim Državama povećava otpor ratu.

Čejni je takođe branio odluku administracije predsednika Buša da produži smene vojnika u Iraku, istakavši da je to od životnog značaja za misiju. Potpredsednik je održao govor američkim trupama u Tikritu, oko 160 kilometara severno od Bagdada, da bi ubrzo potom otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate.

Za to vreme, ekstremistička organizacija Islamska država u Iraku, koja je pod pokroviteljstvom Al kaide, postavila je na internet video snimak – kako tvrdi – pogubljenja devet iračkih vojnika i policajaca.

XS
SM
MD
LG