Linkovi

Stojanović: Sada počinje vreme diskretnih pregovora o statusu Kosova


Predsednik Srpsko-američkog centra, organizacije sa sedištem u Beogradu, Svetozar Stojanović, nedavno je održao predavanje u Nacionalnom pres klubu, na temu “Srbi, Kosovo i Metohija i promene na medjunarodnoj političkoj sceni.” U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, Stojanović kaže da je Centar proširio svoju istraživačku i diskucionu ideju koja je sada fokusirana na SAD, Evropu, Rusiju i Srbiju.

STOJANOVIĆ: To samo po sebi sugeriše jednu veliku promenu u medjunarodnim odnosima. Inače, mi se u poslednje vreme koncentrišemo na problem Kosova i Metohije da omogućimo da se taj problem reši na jedan racionalan način, da se poštuju naša prava i teritorijalani integritet i suverenitet, bez konflikta sa SAD ili Rusijom, već želimo da budemo konstruktivni.

GLAS AMERIKE: Da li je Centar izašao sa nekim planom u pogledu budućeg statusa Kosova i da li je iznet ovde u Vašingtonu?

STOJANOVIĆ: Ja sam izneo jedan plan koji ponavljam nekoliko godina, odnosno da Srbija preko ustavnog amandmana treba da dekleriše svoju nameru da smanji autonomnu pokrajinu i da su oni delovi gde je većinsko srpsko stanovništvo i druge manjine, koji bi se izjasnili da žele da budu pod direktnom jurisdikcijom Beograda, da im se to omogući, a ostaktak, da bude suštinska autonomija pod medjunarodnim nadzorom. Mislim da je to neka racionalna ideja.

GLAS AMERIKE: Od vaše poslednje posete Vašingtonu, pre šest meseci, da li primećujete bilo kakve promene u pogledu američkog stava prema kosovskom pitanju?

STOJANOVIĆ: Prvo, zvanični Vašington je došao do saznanja da u Srbiji ne može da se nadje ni jedan značajniji političar ili državnik koji će potpisati nezavisnsot Kosova. Druga stvar koja se desila je ideja i izluzija da će Ahtisarijev plan da prodje tek tako, bez našeg otpora, uspešnog otpora. Sada su se SAD zajedno sa drugima u Savetu bezbednosti našli pred jednom novom situacijom. Znači, moraju da se počnu pregovori. Velike sile obično ne pregovaraju samo predvidljivo, znači samo preko Ahtisarija, već imaju i neke diskretne načine. Znači, sada će početi vreme diskretnih pregovora. Bez ruskog pristanka ne može da se reši na zadovoljavajući način problem Kosova i Metohije, jer mislim da je Ahtisarijev plan propao. Pravi pregovori tek moraju da započnu i u tom okviru hteo bih da iznesem dosta zaoštrenu tezu, ali tačnu. Srpsko pitanje, koje traje vekovima, po prvi put je postalo globalno, svetsko pitanje, ne toliko zahvaljujući nama, već i novoj konstalaciji u medjunarodnim odnosima. To znači da SAD nisu jedina super sila, već velika sila medju drugim velikim silama, doduše u nekim oblastima moćnija od drugih, ali da ne mogu da nameću jednostrana rešenja i jednostrana priznanja, što je po mom mišljenju vrlo opasno i ne vodi ničemu.

XS
SM
MD
LG