Linkovi

Tri uhapšena zbog planiranja napada na Fort Diks Albanci iz Makedonije


Trojica od šestorice muškaraca koji su uhapšeni pod sumnjom da su planirali napade na američke vojnike u bazi Fort Diks u Nju Džersiju su braća, Albanci rodjeni u Makedoniji. Njihovi rodjaci iz grada Debra na na makedonskoj granici sa Kosovom, izrazili su ogorčenje i nevericu da su trojica braće planirala napade na SAD.

Ujedno su iskazali zahvalnost SAD za podršku tokom ratova na Kosovu i u Makedoniji. Braća Dritan, Šain i Eljvir Duka su inače u Americi živeli kao ilegalni imigranti. Još jedan od uhapšenih je poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, a preostala dvojica su Turčin i Jordanac.

Šestorici će se suditi pred okružnim sudom u Kemdenu u Nju Džersiju za zaveru za ubistvo američkih vojnika. Vlasti sumnjaju da su oni planirali da udju u vojnu bazu i iz automatskog oružja pobiju što veći broj vojnika.

Američki državni tužilac Kristofer Kristi je juče u Kemdenu u Nju Džerziju pozdravio hapšenje.

«Uradili smo ono što se pretpostavlja da američki čuvari reda i treba da rade u eri posle 9/11, a to znači da budu korak ispred onih koji nameravaju da naude nedužnim američkim građanima», rekao je Kristi.

On i ostali zvaničnici kažu da je istraga počela pre više od godine, posle dostave vlasnika jedne prodavnice o onespokojavajućem video snimku koji je trebalo da presnimi na DVD.

Agenti Federalnog istražnog biroa su preksinoć uleteli u kuću u Nju Džerziju i zaplenili, kako kažu, džihadističke meterijale i uopštene poruke Osame bin Ladena. Ipak, državni tužilac Kristi je rekao da osumnjičeni nisu imali veze sa međunarodnim terorizmom.

«Verujemo da su oni izdvojena ćelija i da nemaju veze sa međunarodnim terorističkim organizacijama. Ali prema dokazima koje smo otkrili, verujemo da su ih nadahnule međunarodne terorističke organizacije. Kao što ćete videti tokom krivičnog postupka, imaju na svom kompjuteru video snimak Osame bin Ladena koji poziva sve muslimane na džihad, često su razgovarali o međunarodnom džihadističkom pokretu i verujem da su se smatrali delom tog pokreta», kaže tužilac.

Mnogi ameirčki vojnici stacionirani u Iraku se obučavaju u Fort Diksu. Vlasti tvrde da su se osumnjičeni nadali da će u napadu pobiti najmanje stotinu vojnika.

XS
SM
MD
LG