Linkovi

Merkel upozorava Koštunicu i brine zbog izbora Nikolića


Savezna nemačka kancelarka Angela Merkel, danas je upozorila predsednika vlade Srbije Vojislava Koštunicu da treba da se uloži napor da bi do naredne nedelje ipak bila formirana demokratska vlada i time očuvana evropska perspektiva zemlje. U ime Evropske unije, kojom predsedava do 1. jula, Nemačka je takođe izrazila zabrinutost zbog izbora potpredsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsednika Narodne skupštine Srbije.

Portparol savezne vlade Ulrih Vilhelm danas je na redovnoj konferenciji za štampu saopštio da je Angela Merkel u telefonskom razgovoru Koštunicu “ozbiljno upozorila” da Srbija treba da “iskoristi kratko preostalo vreme za formiranje demokratske vlade”. Kancelarka je, kako je preneo njen portparol, istakla da je to bitno “da bi bila sačuvana evropska perspektiva Srbije”. Vilhelm nije preneo šta je predsednik vlade Srbije rekao kancelarki koja je, kao i jutros EU, izrazila zabrinutost zbog izbora potpredsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsednika Narodne skupštine Srbije.

Nemačka, koja do 1. jula predsedava Evropskom unijom, jutrošnjim saopštenjem je već pozvala demokratske snage u Srbiji na akciju. „Predsedništvo EU apeluje na sve reformski orijentisane partije u Beogradu da ne propuste ustavom dat rok i da do 15. maja formiraju većinsku, demokratsku vladu koja će obnoviti evropsko usmerenje srpske politike“, navedeno je u saopštenju. U njemu je navedeno da je Unija „sa zabrinutošću primila k znanju izbor Tomislava Nikolića za predsednika srpskog parlamenta“ uz ocenu da je „politika Srpske radikalne stranke do sada jasno bila okrenuta protiv približavanja Srbije Evropskoj uniji“.

Oštro je na zbivanja u Beogradu reagovao Gert Vajskirhen, portparol za spoljnopolitička pitanja Socijaldemokratske partije Nemačke, koja vlada zajedno sa konzervativcima kancelarke Merkel. Vajskirhen, jedan od najboljih poznavalaca Balkana medju nemačkim političarima, ocenio je da „za dalji politički razvoj u Srbiji odgovornost snosi Vojislav Koštunica kao podupirač antidemokratskih i ekstremnih snaga u Srbiji“. „Budu li radikali na novim izborima još ojačali, vlada neće biti moguća bez njih. To bi moglo da vodi u izolaciju Srbije unutar Evrope... Srbiji preti opasnost da ponovo postane rizik za stabilnost regiona i da se na duže vreme otkači od demokratskog i evropskog razvoja“, rekao je socijaldemokratski političar.

XS
SM
MD
LG