Linkovi

Nikolić: Odlaganje izbora ako skupština proglasi vanredno stanje


Posle poziva predsednika Srbije Borisa Tadića da ga predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije, do petka, 11. maja, obaveste da li imaju većinu za sastavljanje vlade, oglasio se zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, koji je rekao da nije kasno da im Tadić ponudi mandat za sastav vlade.

Ako poveri mandat SRS-u, dobiće odmah i ime mandatara i program i videćemo odmah da li taj program ima podršku 126 poslanika, rekao je Nikolić.

Nikolić je izjavio, u međuvremenu, da bi izbori mogli biti odloženi, ako parlament proglasi vanredno stanje. On je objasnio da bi vanredno stanje eventualno moglo da se proglasi zbog procene da je situacija u vezi sa rešavanjem statusa Kosova izuzetno teška.

U tom slučaju, predsednik Srbije ne bi mogao da raspusti Skupštinu i raspiše izbore, čak i ako se ne formira nova vlada do isteka zakonskog roka, izjavio je Nikolić. Parlament je inače danas nastavio rad i izabrao tri potpredsednika, članove svih 30 skupštinskih odbora i imenovao sekretara.

U skupštinske organe su izabrani predstavnici SRS-a, DSS-a i SPS-a.

XS
SM
MD
LG