Linkovi

Potpredsednik Sjedinjenih Država Dik Čejni nenajavljeno doputovao u Bagdad


Američki potpredsednik Dik Čejni, koji je bez prethodne najave doputovao u Bagdad, izjavio je da su irački čelnici pokazali veliku spremnost da hitno rade na ispunjavanju ekonomskih, političkih i bezbednosnih ciljeva. On je to ocenio posle razgovora sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i drugim iračkim i američkim zvaničnicima.

Tokom Čejnijeve posete, dobro čuvanu Zelenu zonu u Bagdadu potresla je snažna eksplozija ali je njegova predstavnica za medije izjavila da incident nije poremetio potpredsednikovu posetu.

Čejni se danas sastao i sa komandantom američkih snaga u Iraku, generalom dejvidom Petreusom.

Irak je prva stanica nove Bliskoistočne turneje potpredsjednika SAD.

Nasilje u Iraku, nastavlja se, međutim, nesmanjenom žestinom. U blizini grada Ibrila, u napadu kamionom-bombom, ubijeno je 14 ljudi, a ranjeno više od 70.

Irbil je glavni grad severnog, uglavnom Kurdima naseljenog dela Iraka, koji u odnosu na ostale krajeve, slovi za mirno područje.

U eksploziji je oštećena zgrada kurdskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Osim toga, nedaleko od Kirkuka, naoružani otmičari kidnapovali su četvoro novinara. Organizacija Reporteri bez granica, objavilaje da je u Iraku prošle godine ubijeno 65 novinara i drugih zaposlenih u medijima, što Irak čini najopasnijom zemljom za poslenike javne riječi.

Demokrate u Kongresu hoće da oroče finasiranje vojnih operacija do jula

Portparol Bele kuće izjavio je da će predsednik Buš staviti veto i na novi zakon o ratnim troškovima čiji su nacrt izradili demokratski lideri u Predstavničkom domu, ukoliko mu zakon u tom obliku bude predat na potpis.

Novi zakon predvidja finansiranje rata u Iraku samo do jula. Prošle nedelje, Buš je uložio veto na zakon kojim je bilo predvidjeno izdvajanje 124 milijarde dolara za vojsku u Iraku zato što je sadržao rok za povlačenje američkih vojnika.

Planom kongresnih Demokrata se prvobitno obezbedjuje izdvajanje oko 40 milijardi dolara za operacije u Iraku i Avganistanu. Pre nego što dodatna sredstva budu oslobodjena, predsednik Buš bi imao obavezu da pokaže da Irak postiže napredak u političkoj i vojnoj sferi.

XS
SM
MD
LG