Linkovi

Kafa korisna za zdravlje kada se konzumira u umerenoj količini


Prema predanju, jedan etiopski pastir je primetio da su mu koze bile živahnije kada su sa lišćem brstile i kafena zrna, pa ih je i sam probao. Gajenje kafe je započelo na arapskom poluostrvu oko 1100-te godine. Dr. Lenore Arab, sa medicinskog fakulteta Univerziteta države Kalifornije, u Los Andjelesu kaže da se u 16. veku na kafu gledalo sa podozrenjem od strane hriščanskog establišmenta, tada predvodjenog papom Klementom osmim.

Papa je zatražio da se upoteba kafe osudi zbog toga što su je pili muslimani, pa su je smatrali đavolskim pićem. Medjutim, pošto ju je jednom probao, papa je odlučio da je kafa ipak dobro piće jer je mogla da održava monahe u budnom stanju tokom dugih noćnih molitvi.”

Zabrinutost da kafa predstavlja zdravstevni rizik odavno je prisutna. Zahvaljujući kafeinu, kafa je prirodni stimulant. Ako je pijete previše možete se osećate napetim i nervoznim. Kafa može da poveća krivni pritisak, a kafein stvara blagu zavisnost. Medjutim, prema jednom nedavno sprovedenom istraživanju, umerena konzumacija kafe -- nekoliko šoljica dnevno -- može da bude od zdravstvene koristi i čak da smanji opasnost od nekih ozbiljnih bolesti.

Dr. Rob van Dam, sa Harvardskog univerzitet, izučavao je povezanost izmedju kafe -- sa i bez kafeina - i šećerne bolesti.

U svetu je sprovedeno oko 16 studija o povezanosti uzimanja kafe sa dijabetesom tip dva. Pokazalo se da ljudi koji piju 4 do 5 šoljica kafe dnevno imaju manje šanse da obole od šećerne bolesti...”

Na Konferenciji za eksperimentalnu biologiju, nedavno održanoj u Vašingtonu, Van Dam je rekao da istraživačima nije lako da razdvoje da razdvoje uticaj kafe od drugih faktora rizika, kao što su gojaznost, način ishrane i fizičke vežbe. Pre oko dve decenije, jedna studija je navodno pronašla vezu između kafe i raka pankreasa.

Međutim, stotine drugih studija pokazalo je da oni koji redovno piju kafu imaju manje šanse da obole od raznih vrsta raka, počevši od raka debelog creva. Ali, ima i drugih reagovanja. Doktor Lenora Arab kaže da neka istraživanja ukazuju da žene u drugom stanju koje piju kafu možda izlažu svoju nerodjenu decu riziku od dečije leukemije. Konzumacija kafe bi takodje mogla da poveća opasnost od raka stomaka.

Eksperti preporučuju da u kafi, kao i mnogim drugim stvarima, treba uživati umereno. Ako pijete više od litra kafe dnevno, možda ćete morati da odlučite da li vam to donosi veće uživanje ili veći rizik.

XS
SM
MD
LG