Linkovi

Kandidat umerene desnice, Nikolas Sarkozi, pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj


Kandidat umerene desnice, Nikolas Sarkozi, naslediće na funkciji predsednika Francuske Žaka Širaka pošto je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora.

Sarkozi je osvojio je 53,06 odsto glasova na izborima, a njegov protivkandidat Segolen Roajal 46,94 odsto, konačni su rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je saopštilo da u rezultat drugog kruga izbora nisu uračunati Francuzi koji su glasali u inostranstvu.

Sarkozi je u svom prvom obraćanju nakon izborne pobede obećao je da će biti predsednik svih Francuza.

"Svim onim Francuzima koji nisu glasali za mene želim da poručim da za mene postoji samo jedna Francuska". "Želim da pozovem naše evropske partnere, sa kojima je naša sudbina čvrsto povezana, da im kažem da sam ceo život bio Evropljanin. Večeras se Francuska vratila u Evropu", rekao je Sarkozi i poručio da će Francuska biti prijatelj SAD i pored zatezanja odnosa zbog američke invazije na Irak 2003. godine, ali je dodao da i dalje postoje razlike u pitanjima poput globalnog otopljavanja.

"Želim da im kažem da je prijateljstvo i prihvatanje da jedan od prijatelja može da dela drugačije i da velika nacija poput Sjedinjenih Država ima dužnost da ne ometa borbu protiv globalnog otopljavanja, već da treba da vodi u ovoj borbi jer je budućnost celog čovečanstva na kocki", poručio je novoizabrani predsednik.

Čestitke svetskih zvaničnika

Najviši evropski i svetski zvaničnici čestitali su Sarkoziju. Predsednik SAD Džordž Buš telefonirao mu je odmah po objavljivanju rezultata i uputio čestitke, saopšteno je iu Bele kuće.

"Predsednik Buš se raduje radu sa novoizabranim predsednikom
Francuske na daljem jačanju saradnje... SAD i Francuska su istorijski
prijatelji i saveznici".

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Sarkoziju pobedu i
izrazila uverenje da će se "francusko-nemačko prijateljstvo" nastaviti i da će biti osnova za trajan mir, demokratiju i dobrostanje Evrope, saopštila je vlada Nemačke koja je predsedavajući EU.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je pobedu Sarkozija i ocenio da će on imati pokretačku ulogu u rešavanju krize koja je nastala zbog odbacivanja evropskog ustava.

Čestitke Sarkoziju uputili su i britanski premijer Toni Bler, holandski Jan Peter Balkenende, španski premijer Hoze Luis Sapatero, kao i šef italijanske vlade Romano Prodi koji je poručio da su Italija i Francuska "vekovima delile istu sudbinu".

Izraelski potpredsednik Šimon Peres nazvao je Sarkozija "prijateljem Izraela" i pozdravio njegov poziv na mir na Bliskom istoku.

Sarkozi je u pobedničkom govoru pozvao sve strane na Bliskom istoku da "prevazidju mržnju" i stvore "Sredozemnu uniju" po uzoru na EU.

Predsednički mandat u Franucskoj traje pet godina. Novi predsednik mora da preuzme dužnost od o Žaka Širaka pre 17. maja. Širak je 12 godina bio na čelu zemlje, a pre njega je 14 godina predsednik bio socijalista Fransoa Miteran.

XS
SM
MD
LG