Linkovi

NASA objavila prve trodimenzionalne snimke Sunca


Prvi trodimnezionalni snimci Sunca dobijeni su uz pomoć satelita blizanaca, koji su sastavni deo nove misije NASE za osmatranje sunca – poznate pod skraćenicom STEREO. Majkl Kajzer je saradnik ovog projekta.

“Ovo je veliki korak za nas. Sateliti blizanci istovremeno snimaju sunce. Trenutno je fokus na proučavanju sunčevih oluja.“

Sunčeve oluje su odavno poznate naučnicima. Posebno ih zanimaju energetske erupcije koje se oslobadjaju tom prilikom.

“Mikro-elektronski uredjaji su veoma osetljivi i na najmanje promene u voltaži. Prema tome kada se na suncu dešavaju velike sunčeve oluje one zaista mogu da utiču na funkcionisanje opreme u svemirskim letelicama. Takodje mogu da utiču na rad energetskih sistema na Zemlji, kao i da predstavljaju opasnost za astronaute na putu za Mars ili Mesec.”

Sateletii u okviru projekta Stereo snimaju erupcije magnetnih i svetlosnih zraka svih frekvencija, koji se javljaju u sunčevimn olujama.

“Ovi zraci i čestice stižu do Zemlje i u stvari ispunjavaju ceo Sunčev sistem.”, kaže Polet Liver iz NASA-e.

Liver objašnjava da su na ovom snimku najhladniji delovi sunca obojeni crveno, dok su topliji delovi obojeni plavo i zeleno. Najviše temperature vladaju na mestima obojenim svetložutom bojom - preko dva miliona Farenhajta. Kada se ti snimci kombinuju…

“...možete da vidite nešto neobično u pogledu korone - da je hladnija materija u blizini površine, dok je toplija više udaljena. U tim aktivnim područjima se ujedno oslobadja najviše magnetne energije”, kaže Liver.

Projekt Stereo daje naučnicima dodatne podatke pomoću kojih mogu da predvide sunčeve oluje i sastave njihove modele. Sateliti ponekad zabeleže i zaista jedinstvene prizore, kao ovaj rep komete koji liči na pero.

Ove prizore možete da vidite i sami na veb sajtu www.nasa.gov/stereo Tamo možete da nadjete i uputstva o tome kako da napravite ili gde da kupite plavo-crvene naočari pomoču kojih ćete videti još jasnije trodimenzionalne slike.

XS
SM
MD
LG