Linkovi

Stručnjaci UN usvojili izvještaj o klimatskim promjenama


Naučnici i stručnjaci koji prate klimatske promjene saglasili su se na međunarodnoj konferenciji u Bankoku da svijet posjeduje novac i tehnologiju da kontroliše globalno otopljavanje, ali da međunarodna zajednica mora odmah da djeluje kako bi spriječila katastrofu.

Delegati na konferenciji, koja je organizovana pod okriljem UN, nakon petodnevne žučne rasprave, danas su usvojili izvještaj u kome se traži hitna akcija, kako bi se povišenje globalne temperature ograničilo na 2 stepena Celzijusa.

U izvještaju se još preporučuje upotreba obnovljivih izvora energije, poput energije sunca i smanjenje emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklenika.

Podrška Evropske unije

Evorpska unija je podržala izveštaj Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama kao važan dokaz da se smanjenjem uticaja staklene bašte mogu smanjiti posledice globalnog zagrejavanja.

Nemačka vlada je danas saopštila da izveštaj takodje pokazuje da postoji način da se zaštiti klima. Nemačka, koja predsedava Evropskom unijom i Grupom osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, stavila je pitanje klimatskih promena kao jedno od svojih glavnih prioriteta.

Komesar za ekološka pitanja Evropske unije Stavros Dimas založio se za početak pregovora o novom sporazumu o glabalnim klimatskim peromenama, kada UN budu sponzorovale sledeću ekološku konferenciju krajem ove godine na Baliju. Novi sporazum bi zamenio Kioto protokol, koji ističe 2012 godine.

XS
SM
MD
LG