Linkovi

Maliki zatražio da se oprosti kompletan spoljni dug Iraka


Irački premijer Nuri al-Maliki pozvao je danas sve zemlje da oposte spoljni dug Iraku. On je, u govoru na konferenciji o stabilizaciji Iraka, rekao da je opraštanje dugova jednini način da se Irak fokusira na vitalne projekte obnove.

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, rekao je da petogodišnji plan stabilizacije koji se razmatra na konferenciji u egipatskom ljetovalištu Šarm El Šeiku, nudi okvir za obnovu ekonomije, političku stabilizaciju i stvaranje trajne bezbjednosti u Iraku.

prije početka konferencije, zamjenik premijera Barham Salih rekao je da se Irak suočava sa velikim izazovima, uključujući i nacionalno ujedinjenje.

U međuvremenu se, na marginama samita, državni sekretar Kondoliza Rajs sastala sa svojim sirijskim kolegom po funkciji, Validom al-Mualemom. Bio je to prvi susret zvaničnika dvije zemlje na tom nivou u posljednjih nekoliko godina.

Rajsova je izjavila da je pokrenula pitanje stranih boraca koji ulaze u Irak iz Sirije, a razgovore je opisala kao “profesionalne”. Prema izjavama zvaničnika, Rajsova je takodje, za vrijeme ručka, imala kratak neformalni susret sa iranskim šefom diplomatije Manučerom Motakijem. Još nije poznato da li će uslediti i neki novi sastanak američkih i iranskih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG